Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad

Tiggare hos registratorn

10 okt , 2012, 13.28 Tommy Pohjola

 

Registratorns vänterum påminner ett hotell. Här kan man läsa viktiga papper – om man får ut några.

För snart en månad sedan gjorde jag en informationsbegäran gällande en tysk metrokonsults uppdrag i Helsingfors. På vems initiativ flögs han hit, vad hade han för arbetsbeskrivning, vad fick han betalt osv. Rubbet, liksom. Det här hänger ihop med ett gräl om anbudsförfarandet som Siemens vann. Konsulten Jörg Schütte var med och skrev anbudshandlingarna. Han har ett långt förflutet vid Siemens och Siemens vann anbudsförfarandet.

I morse fick jag nog och gick till registratorskontoret på stadshuset. Jag ville se automatprojektchefens beslutsprotokoll. Kimmo Reiman har ju sagt i Hbl (insändare 20.9) att Helsingfors stads trafikverk HST har inget att dölja i Schüttefrågan.

Alla viktiga beslut som höga tjänstemän fattar ska bokföras. Alltså borde det finnas en sådan lista också på Reimans namn. Nej det finns det inte, i alla fall inte vid stadshuset. Jag uppmanas att ringa HST själv. Jag får numret till bolagets jurist på en liten papperslapp. När jag förklarar varför det är helt galet – har innestående två informationsbegäran i ärendet plus att jag påpekat för biträdande stadsdirektör Pekka Sauri 5.10 att jag fortfarande väntar på svar – får jag telefonnumret och e-postadressen till stadens förvaltningsdirektör Eila Ratasvuori. Nej nej och nej, säger jag och går ut i regnet.

Ute på gatan funderar jag på orsakerna till mörkandet. Det kan inte bero på att överenskommelsen med Schütte innehåller affärshemligheter eller andra detaljer som ger HST en möjlighet att hemligstämpla med hänvisning till offentlighetslagen eller någon annan lag. Och det kan rimligtvis inte bero på att de begärda besluten och protokollen och vad det nu är för handlingar ligger någonstans längst bak i arkivet och sökningen därför dröjer. Herregud, det är 2012. Ändå är det här två alternativen de enda som jag kommer på.

Ett tredje handlar om regelrätt slarv och rentav fusk. Stadshuset har ju vid åtminstone två tillfällen kritiserat HST för dålig planering och hushållning, nu senast i samband med debatten om tilläggsanslag för nya metrodepån.

Eftersom svaret på en sådan här enkel informationsbegäran dröjer och dröjer går det inte att utesluta fult spel i kulisserna.

HST skulle när som helst kunna kalla till en pressinformation och öppet redogöra för allt det som gör att bolaget fortsättningsvis kan offentligt hävda att alla avtal är bra och tryggar säkert stadsbornas ekonomiska intressen. HST kunde också på helt eget initiativ ta pressen på rundvandring i metrodepån där Siemens uppenbarligen alltjämt svettas svårt med ombyggnaden av gamla metrovagnar. Då skulle jag slippa smyga in på området, vilket i och för sig inte är svårt alls men ger extrasvärta i rubrikerna.

 

Kommenteringen är stängd.