Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad

Och så är hälsovårdsnämnden i knipa

10 sep , 2012, 18.38 Tommy Pohjola

 

Hälsovårdsnämnden i Helsingfors förväntas ta ställning till en snårig och värdefull offentlig upphandling. Ett antal städer och kommuner ska samsas om ett nytt patientregister, i praktiken är det en nationell affär. Totalt är den värd 1,8 miljarder euro. I huvudstadsregionen talar man om 450 miljoner euro.

Nämndens ordförande Jorma Kalske (Sdp) säger till uusisuomi.fi att de förtroendevalda knappt informerats om affären och det är ju rentav fantastiskt om det är sant.

Längs med året har jag skrivit om metroaffären och visat att direktionen för Helsingfors stads trafikverk (HST) varit i snålblåsten med upphandlingen bland annat för att politikerna inte känner till upphandlingslagen, förvaltningslagen och ibland har jag undrat om direktionen ens vet vad den har för befogenheter exempelvis i relation till affärsverkets verkställande direktör.

  • Det är faktiskt ett trist och till och med skrämmande exempel. Automatmetroprojektet har blivit tre gånger dyrare jämfört med den ursprungliga kostnadsberäkningen och är nu totalt sett någonstans mellan 200 och 300 miljoner euro. Ingen vet exakt eftersom staden, nämnden och nu senast stadsfullmäktige välsignat beslutet att gräla om pengarna med Siemens efter att arbetet är klart. I Esbo går notan för Västmetron på cirka 800 miljoner euro och ingen utanför Västmetrobolagets styrelse har insyn i Västmetrobolaget. 

Och nu står då hälsovårdsnämnen i Helsingfors inför samma dilemma som HST-direktionen: Ska vi tro på våra egna tjänstemän eller utomstående experter, och vad är vårt eget ansvar?

Kritik av beredningen kan (på finska) läsas här och här och kanske framförallt här

 

,

Kommenteringen är stängd.