Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad

Nej till skolan, ja till metron

31 jul , 2012, 08.51 Tommy Pohjola

 

Skolorna i Helsingfors skriker efter mera pengar. Behovet är 13 miljoner euro, enligt dagens HS. Stadsfullmäktige diskuterar det akuta extra anslaget på första mötet efter semestrarna det vill säga nu i augusti.

Sdp och De Gröna säger ja. Alternativet är större klasser och minskade timresurser. Samlingspartiet säger nej därför att alla ska hålla sig till de överenskomna budgetramarna.

Vänta nu. Var inte stora undervisningsgrupper något som skulle motarbetas? Minns jag fel eller hade vi den diskussionen efter skolskjutningarna?

”Helsingfors har råd”, säger Sdp:s Osku Pajamäki till Hesari. Det är lätt att tro. Tänk metroaffären.

Helsingforsmetron är en bottenlös brunn. Automatiseringsprojektet ska genomföras kosta vad det kosta vill, ändamålet helgar medlen osv.

I juni godkände direktionen för Helsingfors stads trafikverk HST byggandet av en ny metrodepå närmast som ett anälmningsärende. Det är 15-18 miljoner euro på den räkning som från förut är något helt annat än när fullmäktige ursprungligen godkände upphandlingen för flera år sedan.

Depåbygget ska formellt okejas av stadsfullmäktige men ingen människa tror att det blir tummen ner. Planeringsarbetet och är redan i gång. Skolorna kan bara drömma om ett liknande förfarande.

Ps. För den som missat de märkliga vändningarna i automatiseringen av Helsingforsmetron har jag samlat en massa artiklar i den här bloggen, de hittas under fliken här uppe på sidan.

,

Kommenteringen är stängd.