Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Helsingfors,Politik,Stad

Det tar aldrig slut

15 apr , 2012, 21.37 Tommy Pohjola

 

Med rösterna 5–4. Knappaste möjliga marginal, alltså. Nu kan Helsingfors stads trafikverk HST säga upp avtalet med Siemens. Det är en sak som beslöts på direktionens krismöte i dag (jag skriver krismöte för det är vad det är) på eftermiddagen. En annan är att nya upphandlingar och kartläggningar ska gå via stadsfullmäktige, det högsta beslutande organet i staden. Det är i och för sig ingen garanti för att allt ska gås som på räls i framtiden. Det var ju fullmäktige som välsignade den här härvan också. Men kanske tänderna är längre nu, blicken mera skarp.

Så när solen gick ned i Helsingfors kramade skuggorna tungt HST:s huvudkontor på Andra linjen i Hagnäs.

Jag har tidigare nämnt att Siemens kräver 100 miljoner euro av Helsingfors på grund av avtalsbrott. Det är inte gripet ur luften. Källan är trovärdig. Och tänk efter – redan med bondförnuft kan man se att det är i den storleksklassen ersättningskravet måste röra sig med tanke på att Siemens levererat kanske 80–90 procent av en affär som är värd drygt 150 miljoner euro. Enligt direktionen kräver bolaget tio miljoner, vilket råkar vara samma summa som HST vill ha av Siemens. Någonstans finns ett decimalfel.

Samtidigt som foliehattarna blir nästan medvetslösa i de rökridåer som nu läggs ut av propagandamaskinen och som handlar om perronglängder i Esbo, vill diskussionen om tjänstemanna- och politikeransvaret inte riktigt dra igång.

Någonting säger mig att om den här skandalen hänt i Sverige så skulle någon eller några redan ha avgått.

 

,

Kommenteringen är stängd.