Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Miljö,Stad,Trafik

Men vad hände?

14 apr , 2012, 11.03 Tommy Pohjola

 

Jag har nu sett tre gånger på MTV3:s nyhetsinslag om Helsingfors metroaffär från igår kväll. Begriper mindre och mindre gång för gång.

Det är inget fel på den franske säkerhetsexperten och diplomingenjören Henri Brzezinski. Allt han säger är skarpt och sant. Det han säger är samma sak som Hbl berättat om säkerheten. Också chefen för metron i Lyon säger vettiga saker.

Synd att det inte framgår varför just Brzezinski intervjuas. När sammanhanget saknas är det busenkelt för en leende biträdande stadsdirektör Pekka Sauri att avfärda kritikern som ännu en av dessa tågexperter som världen är full av.

Henri Brzezinski slog larm om säkerhetsbristerna i Helsingforsmetron för flera år sedan. Stadshuset informerades. Det var ett av företagen som deltog i anbudstävlan som kontaktade honom. Man behövde ett expertutlåtande av en oberoende källa. Brzezinski hoppade i taket. Om en säkerhetsexpert upptäcker brister i t.ex. ett metrosystem så måste han enligt fransk lag informera myndigheterna. Vi har ingen sådan lag men Brzezinski levde upp till de franska reglerna och kontaktade Finland.

Sedan är det klipp till Helsingfors stadshus. Sauri får inga frågor om offentlighet och egentligen inte heller om upphandling. I stället några om perronglängder. Titta själv. Inslaget börjar vid ca 4 minuter 45 sekunder.

, ,

Kommenteringen är stängd.