Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad,Trafik

Respektera det gula!

25 Nov , 2011, 13.30 Tommy Pohjola

 

20111126-124345.jpg

imageAlltså, en sak som jag tvingas titta på varje dag och undra när det smäller är det fullständigt respektlösa bilåkandet över det gula sträcket på Fredriksgatan.

Fredriksgatan är som alla Hesabor bör veta enkelriktad från Femkanten ända upp till Kampen. Somliga har dock uppenbart svårt med spårvagnen som kör i två riktningar mellan Bulevarden och Femkanten. Av samma orsak delas körbanan här itu av ett gult streck. Skälet är uppenbart. Men vi tar det nu en gång till, långsamt.

Det gula strecket betyder att man inte kör om en spårvagn eller buss som stannat på hållplatsen. Man väntar. Man väntar till skurun eller dösän rör på sig igen.

Farliga situationer uppstår dagligen i hörnet av Roban och Fredan och söderut vid Femkantens hållplats när fartdårar – män och kvinnor, gamla och unga – tappar tålamodet och gasar i väg. Bara det att det i kvarteren finns några lågstadieskolor och en handfull daghem. Klepparna är oberäkneliga. Dessutom försöker många föräldrar lära dem trafikvett men det blir ju till ingenting när puckona kör som de vill.

Behöver jag säga att jag är förbannad?

I morse stannade jag på övergångsstället uttryckligen för att peka ut den gula körfältsmarkeringen för en bilist-dam. Jag pekade tydligt, stod en stund och tittade på den morrande bilen. Hon tittade på strecket och på mig. Och så bara körde hon om spårvagnen. Naturligtvis gjorde bilen bakom samma sak, och bilen bakom den. Fyra fem bilar körde om den där spårvagnen som stod vid hållplatsen.

, ,

Kommenteringen är stängd.