Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad,Trafik

Tung väg till Bokmässan

28 okt , 2011, 15.45 Tommy Pohjola

 

I tunneln som förbinder Järnvägsstationen med Forum sitter två tjejer och tigger. De ska på bokmässa, för att utbilda sig. På plakatet står att de inte har råd med inträdet. I pappmuggen finns lite småslantar. Jag skänker två euro och frågar snällt om de faktiskt ska till Mässcentret. ”Jo, självklart! Tack ska du ha, ha en bra dag”, är svaret. Jag känner mig bra.

Några timmar tidigare i nians spåra någonstans i Berghäll. ”Satans kleppar, dom finns överallt. Och de är utlänningar som bygger våra plåttak. Satan helvete. Vi har inte lärt oss något. Framtiden my ass. Jag är sjukpensionär, sextio år gammal. Jag har minsann slitit och byggt men inte får jag sitta i spårvagnen för alla ungarna. Satan perkele. Och du också barnrumpa, vad flinar du? Ungar överallt. Bara i vägen. Vad ska vi med alla ungarna. Helvete också. Och utlänningar. Jordbävning i Turkiet. Snart är dom alla här. Ingenting har vi lärt oss.”

Och så vidare.

Givetvis fullsmockat i spårvagnen. Åldringar, barnfamiljer, äldre ungar, småbarn och invandrare, studerande, kvinnor.

Han farbrorn stod kanske fem meter längre bort så jag måste höja på rösten lite. Sätt dig och knip käften, sa jag så att det hördes. Erbjöd min bänk. Den dög men han måste ju gå runt en barnvagn. ”Aina tiellä.” Mannen satte sig. Och fortsatte gnälla. Passagerarna skakade på huvudet, några försökte skratta bort galningen. Andra tyckte synd om honom, jag med dem, och det syntes. Utom för honom förstås för han fattade noll. Förstod ändå att till slut gå ut och tur var det för han var så här nära att bli utslängd.

Ditresan vägdes upp av hemresan. Fast det visste jag inte i nians spåra någonstans i Berghäll.

I Mässcentret var det sedan mera kaos än jag hade väntat mig. Mycket folk. Kanske var det för att Jari Tervo, Hjallis Harkimo, Jens Lapidus  och Peter Nyman alla uppträdde samtidigt. Jo, på olika scener förstås men i alla fall samtidigt. Dem orkade jag inte lyssna på, hade dessutom bråttom till antikvariathörnan. På vägen hittade jag ett sanslöst korvstånd, prickig korv i mångder, och blev så till mig att jag glömde att fotografera. Godiset däremot, då slog det gnistor i träskallen och jag knäppte en bild. Var så goda.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.