Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Politik,Stad

Nej nej nej nej nej

6 okt , 2011, 14.27 Tommy Pohjola

 

I morgon fredag offentliggörs de följande två årens ekonomiplan. Budget, kallar vi det också. Det är miljarder i rullning men ingen deckare som delas ut i stadshuset klockan 11, om vi säger så.

Det som brukar hamna i skumundan av budgetrapporteringen är lokalpolitikernas budgetmotioner. Årets upplaga innehåller 66 mer eller mindre förnuftiga förslag och stadsstyrelsens svar. Nedan ett kort sammandrag.

Terhi Mäki och nio andra ledamöter vill att dagisbarnen ska få äta ksylitospastiller efter måltiderna. Enligt beräkningar skulle det behövas 95 000 euro det första året – beloppet inkluderar en hygienisk ransoneringsapparat – och 53 000 euro följande året för att täcka hela stadens behov.

Nej nej nej.

För det första saknas nationella direktiv om användingen av xylitoltabletter. För det andra funkar den förebyggande tandvården riktigt bra med regelbundna måltider. Daghemmen undviker socker och barnan får skölja munnen med vatten efter att de ätit. Och hemma borstas det förstås tänder morgon och kväll.

Hannele Luukainen och 32 andra ledamöter vill slopa hundskatten eftersom grannstäderna gjort det.

Nej nej nej.

Hundarna bajsar men hundägarna plockar inte alltid upp bajset. Då måste staden rycka in och städa upp. Det kostar. Skatten riktas direkt till dem som orsakar utgifterna, att på det sättet är det här mycket rättvist. Dessutom är stadens ekonomi så trängd att det vore galet att slopa en skatt (som väntas inbringa 800 000 euro år 2012).

Outi Alanko-Kahiluoto vill öka bibliotekens bokanslag med en halv miljon euro.

Nej nej nej.

Det är riktigt bra och mångsidigt på bibban som det är. I dagens läge finns inga chanser att köpa in flera böcker.

Lilli Autti vill skänka fattiga barnfamiljer ett extra barnbidrag i december så att stödet riktas till barnfamiljer som är berättigade till utkomststöd under nämnda månad.

Nej nej nej.

Fattigdomen ska bekämpas på nationell nivå. Helsingfors pröjsade i fjol 3,6 miljoner euro i utkomststöd och ytterligare 8,5 miljoner extra, av vulket en del gick till barnfamiljer.

Sture Gadd och fyra andra ledamöter vill minska utgivningen av den årligen utkommande Kommunalkalendern. ”En gång per år kunde man ge ut ett häfte med uppdateringar så att de som är beroende av kalendern kan hålla sina uppgifter aktuella.”

NEJ NEJ NEJ.

En stor del av kalenderinformationen ligger ute på nätet. Problemet är att där hittar man ingenting om t.ex. en viss kommittés eller nämnds tidigare sammansättning. Den historiska biten är viktig. Kalendern trycks i 1500 exemplar. Upplagan kostar 29 000 euro.

, ,

4 kommentarer

 1. Miika skriver:

  Ärligt talat, spelar det någon större roll huruvida xylitoltabletterna finansieras via skatt eller att man ger dagiset en slant direkt så de kan köpa in tabletterna?

  Om det nu inte fungerar så på ert dagis på det här viset påverka dem – delta och var aktiv inom föräldraföreningen.

 2. Tommy Pohjola skriver:

  Egentligen är det ingenting som är roligt i den här diskussionen – tänder och munhygien är alltid allvar – men den där motiveringen tar priset: Det saknas nationella direktiv om användingen av xylitoltabletter.

 3. Kuittsa skriver:

  På det dagiset som min son går på har vi löst detta med xylitolpastiller samt hygienisk ransoneringsapparat på följande vis. Det sker en insamling till att köpa in pastillerna. Kostnaden är några euro per barn och halvår. Den hygeieniska ransoneringsapparaten består utav ett glas samt en ren sked.

 4. David Skagersten skriver:

  Den förebyggande tandvården fungerar inte utmärkt. Majoriteten av barnen borstar tänderna och har föräldrar som tar sitt ansvar men inte alla. Efter att ha arbetat på daghem ett år och sett många gröna munnar har jag stor förståelse för de som vill ge en liten push i rätt tiktning. I många kommuner har man kommit fram till att xylitoltabletterna är en god investering. Kniper det riktigt hårt i kassan kanske man kan höja dagisavgiften med 2€ i året i stället…

Kommenteringen är stängd.