Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad,Trafik

Skammen går på torg

20 maj , 2011, 08.17 Tommy Pohjola

 

width=576

Du trodde att det här handlar om tokfyllan på Salutorget. Men nej. Eller kanske lite, med hälsningar från Berlin.

Det är science fiction och ett allvarligt hot mot talförmågan att först fira ett division 1-mästerskap i fotboll med 70 000 törstiga tyskar och dagen därpå landa mitt i den finländska VM-yran. Man blir stum av mindre, kulturskillnaden är så sanslöst stor. Synd att förmodligen ganska många minns den här finska guldfesten för några fyllon, och jättesynd att de som ifrågasatt ledarskapet i både hockeylandslaget och vid förbundet enligt många är – surpuppor och glädjeförstörare.

I dag fredag kan jag tala igen. Bucklan med bucklorna repareras dyrt men i alla fall och det publiceras nya nyheter, skandaler, matrecept och krypton. Nya fyllor planeras. Snart minns ingen måndagen den 16 maj, utom Youtube då. Där ligger vårt kollektiva minne utblottad i all evighet.

Många detaljer som etsar sig fast i näthinnan i Berlin. Till exempel det att parkeringsrutor i staden viks för cyklister. Hur? Jo, man smäller upp enkla cykelställ som varken bilister eller vandaler kan flytta. De här cykelparkeringarna finns lite överallt. Överallt finns även helt vanliga cykelställ.

Taxi är billigare i Berlin. För en tjugolapp åker man lätt tre kvart till Tegel. I Helsingfors kör man på 25 minuter från centrum till flygplatsen och hostar upp 45 juuros.

Tyskarna gillar sin öl, jag också. Men det hindrar inte dem från att införa hårda dryckesrestriktioner när det krävs. Nu diskuteras ett alkoholförbud på tågstationerna och i tunnelbanan.

Märker också att planteringar som affärer och krogar dekorerar gatan med får står i fred över natten. Här i stan är det mera regel än undantag att krukorna sparkas ihjäl när solen lagt sig.

Men den där läsaren som mejlade och undrade när Husis blivit en jävla gnällkärring har rätt, ju. Vi journalister himlar och klagar på alla möjliga större och mindre saker. Inte nu kanske hellre och som default men ofta i alla fall. Ingår i yrkets natur på nåt sorgligt sätt? Därför vill jag avrunda med att säga

HELSINGFORS ÄR EN OTROLIGT FIN STAD! Rocknroll!

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.