Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Grankulla,Helsingfors,Kyrkslätt,Politik,Sibbo,Stad,Vanda

90 minuter med Timo Soini

26 feb , 2011, 09.58 Tommy Pohjola

 

Ränderna går aldrig ur. Sannfinländarnas ordförande Timo Soini är en fotbollsälskare djupt in i själen. Jag är säker på att det är därför som jag och fotografen Cata Portin fick just 90 minuter med honom. Och den där Millwall FC-halsduken, den åker aldrig av.

Vi intervjuade Soini på torsdagen. Intervjun som handlar om huvudstadsregionen och är en uppföljning på artikeln om farliga klyftor (13.2) publiceras inom några dagar.

En fotbollsmatch är inte nog för att genomlysa en människa, men låt mig säga så här – jag har träffat politiker som har lika lite koll på så kallat vanligt folks vardag som en Yngwie Malmsteen på droger. Timo Soini är inte en av dem. Han har kontroversiella åsikter om abort, kvinnopräster och skolsvenskan, men det är stor skillnad på hur han själv talar om invandrare jämfört med det som tryckts i färska partiprogrammet. De här sakerna behandlas omgående i andra intervjuer och tv-debatter innan riksdagsvalet den 17 april.

Detta vet vi: Soini har bott i mer än 40 år i samma flervåningshus i Ivisnäs i Esbo. Politices magistern är socialt begåvad och umgås med folk över partigränser och oavsett hudfärg. Hans fru är läkare och de har två barn. Två bilar också, fast den andra – en Opel – är en rishög. Att han kan tala så att väljarna förstår och samtidigt leverera klockrena one liners förklarar gallupsiffrorna. Säkert har han också gjort något rätt under sin politiska karriär som började i unga åren och som tagit honom från Esbofullmäktige via Arkadiabacken till Bryssel. Det är inte konstigt att Soini i dag finns med i spekulationerna om nästa statsminister.

Som Pär Stenbäck skriver i lördagens Husis är det en utmaning att möta, bemöta och beskriva Timo Soini. Politikerna slingrar sig och journalisterna riskerar att ryckas med i den begripliga retoriken. Nu finns i alla fall ett partiprogram som alla kan läsa och ta ställning till.

Och alldeles snart får vi också veta vad Timo Soini anser om många viktiga saker i Helsingforsregionen, en region där han blir en av nyckelspelarna den här våren.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.