Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad

Formellt rätt kan vara fel

22 jan , 2011, 07.00 Tommy Pohjola

 

Ett märkligt gräl har blåst upp i stadshuset. Paragrafer och regler granskas med förstoringsglas när partikamraterna (Saml) stadsdirektör Jussi Pajunen och ordföranden för revisionsnämnden Hannele Luukkainen tar ihop.

Själva ärendet, en rapport om svartjobb och grå ekonomi i Helsingfors har kommit nästan helt i skymundan.

Rapporten är inte hemligstämplad. Den visar det som alla visste det vill säga att Helsingfors årligen tappar tiotals miljoner i skatteintäkter på grund av fifflarna.

Undersökningen som offentliggjordes i slutet av förra året är beställd av stadsfullmäktige som är det högsta politiska organet i staden. Men nu har stadsdirektören satt tummen ned. Svartjobbsrapporten presenteras för och diskuteras i fullmäktige i samband med den årliga revisionsberättelsen. I praktiken på sommaren. ”Sådana är reglerna”, säger Pajunen.

Enligt Luukkainen kom hon överens med fullmäktiges dåvarande ordförande Otto Lehtipuu i december 2010 att fullmäktige får ta del av rapporten i januari 2011. Luukkainen påminner också att revisionsnämnden arbetar inte under ledning av stadsstyrelsen eller stadsdirektören.

Revisionschef Pirjo Hakanpää ger båda bråkmakarna rätt i fredagens Hesari. ”Bollen är hos stadsfullmäktige. Fullmäktige bestämmer hur vi går vidare”.

En kvalificerad gissning är att en kanske flera månaders fördröjning av ärendets behandling i alla fall inte säkrar ytterligare skatteklirr i stadens kassa.

, , , , ,

Kommenteringen är stängd.