Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Politik,Stad

När huvudet sprängs

21 jan , 2011, 12.26 Tommy Pohjola

 

Richard Armstrong har många goda skäl att etablera Guggenheim i Helsingfors. Pengar är inte den minsta av dem.

Debatten rasar borta och hemma. Jo, absurt säger också språkforskaren Janne Saarikivi om Guggenheimplanen. Fast han säger det så här i dagens Helsingin Sanomat: Guggenheim i Helsingfors är vihoviimeisen kökköbanaanimaan kulttuurikateellisen eliitin lohduketutti. Jag törs inte ens översätta.

Detta har hänt. Helsingfors utses till världens designhuvudstad 2012. Som draghjälp och ansiktet utåt anställer man Nokias ex-chef Olli-Pekka Kallasvuo. Projektet beräknas kosta 15 miljoner euro. Inkomsterna är det inte så noga med. Dessutom är de svåra att räkna ut. Debatten är häftig. Sedan tar fyrverkeriet i Åbo över.

Enter Guggeli.

Det är ingen vits att ifrågasätta projektets prospekter. För de finns. Men man kan, nej förresten man ska faktiskt fråga hur det är möjligt att sådärbara fixa fram två mille till en undersökning av möjligheterna att öppna ett Guggenheimmuseum i Helsingfors?

Vi har precis höjt skattesatsen för att klara basvården. Bara en sådan sak. Och så är det ett himla liv om en massa andra men inte mindre viktiga saker. Som skollunchen till exempel. Med gällande budget är det idel Houdinis som skramlar med kastrullerna i Palmias kök.

Livet i en stor stad ska också vara roligt. Vi kan inte bara gnälla på rollatorer, gummipotatis och snö. Folk vill ha bröd men också cirkus. Eftersom många Helsingforsare varje dag i middagsbordet ändå överväger att dra hängsel över den ena utgiften efter den andra måste beslut om nya museer motiveras ordentligt. Till saken hör att vi har en pågående debatt om ett ganska framstående utställningsutrymme som inte lockar folk och därför är i ekonomisk knipa.

Mycket har sagts under diskussionens gång. Samlade här ett urval citat:

– Vi gick på middag på en thailändsk kvarterskrog och jag lanserade tanken om ett samarbete i Helsingfors. (Janne Gallen-Kallela-Sirén i Hbl om när han träffade Guggenheimchefen Richard Armstrong i New York.)

– Guggenheim lägger i det här skedet inte ut pengar på ett eventuellt museum i Helsingfors. (Richard Armstrong i Hbl.)

– This is an unusual opportunity because we are starting with a completely clean slate, no prescriptions, no promises. In the past we were handed a box and told to fill it. (Richard Armstrong i New York Times om Helsingfors.)

– What makes all these projects particularly problematic, is that they seem to arise more out of a desire to use art as an economic engine than out of deeply felt cultural imperative. (Wall Street Journal-skribenten Lee Rosenbaum i sin blogg ”CultureGrrl” på Artsjournal.)

Guggenheim har tidigare utrett filialer i Rio de Janeiro och Thaichung. Icke sa Nicke, vilket fick Lee Rosenbaum till många WSJ-läsares glädje föreslå Antarktis…

– Det det ger den finländska konstscenen ett unikt tillfälle till otroligt värdefull synlighet. (Kulturfondens direktör Bernt Arell.)

– Helsinki might be the next city to get a Guggenheim museum. We might get a Guggenheim, but we can’t get Starbucks? What the fuck, universe?! (Ståuppkomikern och mångsysslarren Lotta Backlund på Twitter.)

– Näyttää kulttuuri-imperialistiselta hypetykseltä, jossa meidän osamme olisi olla rahoittava kulttuurinen siirtomaa. (Översättare Jukka Mallinen i Helsingin Sanomat.)

– Olen valmis maksamaan veroa ja osallistumaan keräyksiin loistavan konseptin puolesta. (Professor Juha Sihvola i Helsingin Sanomat.)

– Utredningen kostar 1,9 miljoner euro?! Betalas bl.a. av Helsingfors stad!? Men snälla nån låt Guggenheim betala för ”finkulturen”. Det finns viktigare saker att satsa skattepengar på. (Signaturen Lena Bostad på hbl.fi)

– Här finns en uppenbar möjlighet att snabbt bli av med större delen av Helsingfors nuvarande stadskärna. (SIgnaturen Allfons Mållgan på hbl.fi.)

– Guggenheim-nimeä ei taidepiireissä pidetä itsestään selvänä laadun takeena. Sitä on kutsuttu myös museomaailman McDonaldsiksi. (Filmforskare Antti Alanen i Helsingin Sanomat.)

– Guggenheim on kulttuuriväen märkä uni. (Kulturchef Saska Saarikoski i Helsingin Sanomat.)

– Rollmodellen Bilbao har visat att Guggenheim kan föra med sig pengar och attraktionskraft – åtminstone på sikt. (Ledarskribenten Marit af Björkesten i Hbl).

Just det. Fyrken. Enligt New York Times, i ovan citerade artikel, har Guggenheim i Bilbao genererat mer än tio gånger så mycket pengar för regionen som man investerade i museet.

Too much information will kill you. Parkvakten önskar Sanningskommissionen lycka till. Och se nu till att granska Sandviken också.

ps. Jag minns en intervju som jag gjorde med Jörn Donner. Vi talade om bibliotek i allmänhet och det planerade centrumbiblioteket i synnerhet. Jörn var inte alls förtjust i tanken att bygga nytt i en stad. Posthuset står i praktiken tomt, sade han, varför inte ta det i bruk? Ja, varför inte.

, ,

Kommenteringen är stängd.