Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Politik,Trafik

Ansvarspersonerna

14 jan , 2011, 06.00 Tommy Pohjola

 

Jag har fotograferat teven, debattprogrammet, VD Mikael Aro och Yleloggan.

Vad är det där ansvaret som politiker och företagsledare alltid tar men sällan verkställer? Frågan ploppade upp i min skalle som ett skenande lok när jag såg på det offentliga piskandet i Yle:s A-Talk i går kväll. En annan omedelbar slutsats är att kanske skrattyoga skulle vara något, nu när all annan hjälp verkar vara utom räckhåll och folk fortfarande står som zombier på perrongerna och väntar på tåg som aldrig går?

VR tampas med problem, om vi säger så.

Det medgav bolagets verkställande VD Mikael Aro.

Och det sade trafikminister Anu Vehviläinen (C), duktigt kompad av en vänsterförbundare och en personalrepresentant.

Enligt personalen har naturkrafterna fått extra skjuts av en håglös konkurrensutsättning. Kort sagt sköttes allt bättre förr. Banor och tåg reparerades och sopades rena från smuts och snö av ”egna karlar som man visste var man hade”. Hård kritik. Sannolikt ligger det någonting i den med tanke på hur klantigt outsourcandet av vården i många kommuner, inte minst Helsingfors, skötts. Tänk färdtjänst för handikappade till exempel.

Tevedebatten fick en extra fnurra av att Mikael Aro vägrade diskutera bolagets problem i samma teveprogram med före detta riksdagsledamoten Harry Wallin (SDP), som gått tillbaka till att vara lokförare.

– Diskussionen skulle ha varit väldigt politiskt nyanserad, sade Aro med hänvisning till att han skulle ha ställts att diskutera med tre riksdagsvalskandidater.

På grund av detta deltog Wallin inte i torsdagskvällens A-Talk-program på Yle. Hans inbjudan återkallades. Wallin har kritiserat VR i offentligheten.

Programmets redaktionssekreterare Susanne Päivärinta sade till FNB före programmet att Aro enligt information de fått inte ville delta i ett program där Wallin driver sina egna intressen. Wallin ställer upp i riksdagsvalet som kandidat för SDP.

Enligt Päivärinta var detta ett undantagsfall som krävde en kompromisslösning. Det var viktigt att få Aro med i diskussionen just nu när även trafikminister Anu Vehviläinen (C) har kritiserat VR.

Klart att det är politik. Allt är politik. Egnas och andras intressen. Och det är många som tar ansvar men få som avgår.

, , , ,

En kommentar

  1. Peter Sjöholm skriver:

    Det är definitivt politik. Om man driver ett statligt monopolbolag skulle det vara konstigt om de flesta diskussioner inte är politiskt nyanserade.

Kommenteringen är stängd.