Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Miljö,Stad,Trafik

Det blev för mycket

12 Dec , 2010, 22.01 Tommy Pohjola

 

class=alignnone

I dag vid 18-tiden såg jag en man skida upp längs Albertsgatan i riktning mot Smedsplan och Agricolakyrkan. Lär inte ha hänt sedan hästspann fortfarande var ett inslag i Helsingfors gatubild.

En stund tidigare hade stadsdirektör Pekka Sauri gått ut med ett ganska så dramatiskt pressmeddelande. Kort sagt kommer alla fordon som står i vägen för snöplogarna att flyttas ögonaböj och utan sedvanlig 24h varning.

Byggnadskontoret överväger också att förvandla tillgängliga torg till tillfälliga parkeringar. Vidare rekommenderas att folk låter bli att utnyttja boendeparkeringen och i stället kör ner i något av stadens många parkeringar ”som lär ha nedsatt pris på nätter och helger”.

Mycket möjligt att de där beväringarna som diskuterades i fjol kommande veckan faktiskt får rycka ut med spaden på axeln. Så allvarligt är läget. Pengarna tryter, folk räcker inte till.

Tja.

Fast bra med initiativ. Pekka Sauri är för Helsingfors miljö det som Rudy ”nolltolerans” Giuliani var för kriminaliteten i New York.

Personligen är jag både road och oroad över snödebatten.

Jag tror att en del av irritationen beror på att det skett en tids- och tålamodsförskjutning. För bar 10-20 år sedan var allt inte tillgängligt exakt just nu. I dag är folks huvuden programmerade på ett annat sätt. Samtidigt har staden fått fler invånare och fler fordon. Men jag har inte märkt att t.ex. livlinan Bulevarden, som för övrigt fortfarande är som en potatisåker på grund av all snö och is, breddats med nya körfiler.

Värst är att allt färre kan tänka sig att själv greppa snöspaden. Eller ens vet hur man gör det. Samhället, gårdskarlen, servicebolaget – någon annan – ska göra det.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.