Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Politik

Trovärdighet noll

26 Nov , 2010, 12.03 Tommy Pohjola

 

Stubbs, Ollilas och de andra propellerhattarnas brandinggrupp har en tuff uppgift, om vi säger så. Det var i augusti som Guardian uppmärksammade Finland för alkoholen, självmorden och dårarna som flyter omkring i ölbackar i Vandaå.

Dagen efter att Helsingfors stad skeppat ut en del av de rumänska romerna skriver Suomen Kuvalehti att två av tjänstemännen som tidigare den här månaden skickats på fact finding mission till Rumänien skämt ut sig på resan.

Jarmo Räihä har titeln ledande expert vid Socialverket. Han är också ordförande för den så kallade tiggararbetsgruppen. Hannu Hakala svarar för säkerhetsfrågor vid stadshuset.

Helsingin Sanomien tavoittama Räihä kiistää uutisen tiedot. Räihä ei omien sanojensa mukaan ollut humalassa, ja joi päiväsaikaan eli työajalla korkeintaan yhden oluen päivässä.

Till Husis säger han: Ett påstående som är fullständigt utan belägg. Jag drack en sup som stadsdirektören där bjöd på och till lunch drack jag en öl. Men att det skulle ha varit någon vodkaflaska, som det påstås, det stämmer inte.

– Jag har bett att Suomen Kuvalehti rättar till missförståndet i sitt nästa nummer och jag har också talat med Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen.

Räihä har det senaste dygnet haft fullt upp med medierna då han förklarat hur och varför de utländska tiggarna nu bums ska väck. Kan vara att han är mycket upptagen även nästa.

Lokalpolitikern Kimmo Helistö (Grön) föreslog tillsammans med fullmäktigekollegan Thomas Wallgren (SDP) tidigare i höst att byggnadskontoret skulle ge de rumänska romerna små jobb på dagsbasis. Det förslaget sänktes snabbt av tiggararbetsgruppens ordförande trots att byggnadskontoret gett grönt ljus. Helistös första kommentar till uppgifterna om Rumänienresan går inte att trycka i en dagstidning. När han tänkt efter och omformulerat sig säger han – tillsätt en ny arbetsgrupp.

På fredag kväll hann både migrationsminister Astrid Thors (Sfp) och inirkesminister Anne Holmlund (Saml) kommentera Helsingfors stads agerande. Båda säger att allt i princip gått rätt till, att ingen tvingats att lämna Finland. Till Yles tv-nyheter säger Holmlund ändå att det är fel signal att locka tiggarna bort från Helsingfors med pengar.

Föga överraskande berättade tiggare som tv-nyheterna intervjuade på fredag kväll att de återvänder till Finland nästa sommar. Och det finns inga garantier för att alla som cashat in faktiskt lämnar landet. Så man förstår ministerns bekymmer.

Stadsdirektör Jussi Pajunen säger att Romaniagate genast ska undersökas. Stadshuset är chockat. Äntligen.

, , , , ,

4 kommentarer

 1. Hans L skriver:

  Jahaja, då förstår jag bättre. Men det är väl trots allt upp till er journalister att fokusera på de relevanta och viktiga samhällsproblemen (läs : rånare som plundrar åldringar och sjuka) än att debattera helt ointressanta uppgifter om kommuntjänstemän som super på resa. Nåt som för övrigt ju är en finsk folktradition, hade det varit en officiell sport så vore man ju om inte världsmästare så i vart fall tvåa efter svenskarna.

  Så i din beskrivning av vad som är viktigt och värt att kommentera så belyser du väl snarare ett journalistiskt problem i det att många människor snart inte litar till vad som skrivs då ju SKANDAL verkar vara viktigare än att beskriva äkta samhällsproblem utifrån ett naket objektivt perspektiv. Kommungubbar & gummor har supit till i alla tider och förhoppningsvis ska så förbli. Vi vill ju inte att folkets tjänare skall ha andra värderingar och beteenden än folket de tjänar? Hur skulle det se ut?

  Man kan väl snarare undra vad syftet med resan var?

  Då det ju trots allt är så att EU invånare som saknar försörjningsförmåga SKALL avhysas och återbördas till sina hemtrakter så är det ju helt överflödigt att bege sig ut på nån antroplogisk studieresa.

  Danmark tillämpar ju repatrieringsmetoden på såväl Finska som Svenska invånare utan fast försörjning. Det är ett sätt för respektive EU medlemsstat att skydda sig och sina medborgare från grasserande kriminalitet och ett oetiskt utnyttjande av sedan länge uppbyggda statliga sociala försäkringssystem av låt oss kalla dem ”bidragsturister”.

  Alternativet som till sist kvarstår om en stat eller kommun tillåter denna typ av kriminella element eller tiggare är ju att det statliga eller kommunala försäkringsskyddet kommer att upphöra och ersättas av privata försäkringar – för de som har råd vill säga. Effekten av denna ”snälla” attityd slutar sen i stor misär för många av de som i alla år troget betalt sin skatt till de gemensamma försäkringarna. Och de som drabbas hårdast är de som är mest utsatta – som alltid.

  Hade det inte varit intressant om några artiklar hade behandlat de mer övergripande och långtgående effekterna/kostnaderna av det nya gränslösa EU snarare än att koppla detta viktiga ämne till huruvida en finne tagit sig en flaska Slivovic (usch!) och blivit lite tramsig på en fjantresa till Rumänien?
  En resa som ju uppenbarligen inte hade några som helst möjligheter att lösa Rumäniens fattigdomsproblem.
  Detta faktum är troligen glasklart för alla, till och med för dem som ids förfasa sig i moralisk indignation över kommungubbarnas supande i sin hast till lillajulsfesten. Låt oss bara hoppas att dessa moralister slipper bli rånade, på gatan på sin vingliga väg hem av dem som utgjorde det egentliga problemet .

 2. Tommy skriver:

  Hej, nämnda tjänsteman är ordförande i den arbetsgrupp som helt seriöst och utgående från fakta skulle ta fram vettiga lösningar på ”tiggarproblemet”. Först uppstår det trovärdighetsproblem då flera inblandade vittnar om ordförandens vinklade, fördomsfulla och partiska uttalanden. Sedan ska han ta reda på hur det egentligen ligger till i romernas hemland Rumänien. Det är flera som iakttar dåligt uppförande. Sammantaget undergräver ordförandens och övriga reskamrater tjänstemäns beteende grovt möjligheterna till snabba, bra lösningar i Helsingfors. Nu är allt ljus på den utredning som stadsdirektören tvingats sparka i gång i stället för det relevanta det vill säga tiggarna.

 3. Hans L skriver:

  Hejsan, försöker med intresse följa denna debatt om kriminella element. Som ju båd har åldringsrån, barnmissshandel och gud vet vad för sig. Personligen har jag bara bevittnat hur påfallande många små barn (klart under 8 år) har arbetat till mycket sena timmar i Helsingfors parker under sommaren och hösten då mina barn går i skolan i enlighet med landets lag om allmän skolplikt.

  Att stadens tjänstemän gör som folk gör mest (tar sig en sup) är väl bra. Jag har dessutom svårt att se vad denna helt legala handling har för relevans i detta ärende? Att en tjänsteman tar sig en rackare förmildrar väl inte de kära romernas handlingar? Ska man tycka synd om rånare för att deras ”föräldrar” stats/kommuntjänstemännen dricker alkohol?
  Vore det inte bättre att säga om det är? De som bott i fiskehamnen båd finnar & rumäner har valt att leva sitt liv utanför lagen och skall därför jagas och störas till den grad att de ger upp sitt kriminella leverne eller drar vidare. Det och enbart det är samhällets ansvar.
  Var och en av oss har ansvar för sitt liv och leverne. Det är inte kommunens ansvar att det finns en brottsturism i landet.
  För övrigt kan jag ha missat nåt i Tommys inlägg då jag inte kan finska.

 4. Tommy skriver:

  Bifogar här en romsk röst, ett mejl som Parkvakten fick på fredag kväll…

  Tiedote 26.11.2010

  Helsingin sosiaalivirasto käytti törkeästi hyväkseen hädänalaisten romanien tilannetta tarjotessaan jokaiselle sosiaalikeskus Sataman pihalla asuneelle romaniautokunnalle 300-400 euroa, jos he poistuvat maasta kahden päivän kuluessa.

  ”Tässähän on kysymys yhden etnisen vähemmistön hädänalaisen tilanteen hyväksi käyttämisestä, kun ainoiksi vaihtoehdoiksi annetaan kuoliaaksi jäätyminen pakkasessa, tai poistuminen maasta, eikä suinkaan edes kohtuullisuudesta”, sanoo Suomen Romanitaiteilijoiden Verkoston Puheenjohtaja Kyösti Roth.

  ”Lisäksi kysymys on mielestämme etnisestä puhdistuksesta, joukkokarkotuksesta, vaikka se naamioitiinkin sosiaaliviraston taholta auttamiseksi matkarahojen myöntämisellä. Kaikkien tässä asiassa eri toimijoiden tiedossa on ollut koko kesän ja syksyn Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ja Sosiaaliviraston erityisasiantuntija Jarmo Räihän romanivastaisuus, jossa asiantuntemus on haudattu asenteellisuudella”, jatkaa Roth.

  ”Kaupunginjohtaja Pajunen perusti Helsingin kaupungin romanityöryhmän, jossa ei ole yhtään romania, eikä romanijärjestöjen asiantuntijaedustajaa. Tämä on selkeä viesti siitä, ettei romaniasiantuntemusta edes haluttu käyttää romanikerjäläiskysymyksessä, kertoo Sosiaalikasvattaja Erno Enroth, Suomen Romanitaiteilijoiden Verkostosta”.

  ”Etniset joukkokarkotukset rikkovat EU-lakeja ja unionin arvoja. Suomella voi olla tätä menoa vielä paljon selitettävää EU:n ihmisoikeustuomioistuimessa”, jatkaa Enroth.

  Suomen Romanitaiteilijoiden Verkosto arvostelee myös Räihän, Hannu Hakalan ja muiden virkamiesten matkoja Romaniaan selvittääkseen siellä olevaa romanitilannetta, joka on jo selvitetty EU tasolla aiemmin, koska EU tasolla on todettu useaan otteeseen, että Romaniassa, samoin kuin monessa muussa Euroopan maassa rikotaan romanien ihmis- ja perusoikeuksia.

  Suomen Romanitaiteilijoiden Verkosto vaatii julkista ja tarkkaa selvitystä Helsingin Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen, Helsingin kaupungin hallintokeskukseen kuuluvan turvallisuus- ja valmiusosaston päällikön Hannu Hakalan ja sosiaaliviraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän, joka on kaupunginjohtaja Jussi Pajusen nimittämän romanityöryhmän puheenjohtaja, toimista romanikerjäläiskysymyksen hoidossa ja asiaan liittyvistä matkoista ja kuluista kuluneen kesän ja syksyn aikana.

  – Kyösti Roth, Suomen Romanitaiteilijoiden Verkosto

Kommenteringen är stängd.