Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Stad

Dumt att inte kolla hälsan

1 Nov , 2010, 11.15 Tommy Pohjola

 

Svara ja! Helsingfors stad bjuder på hälsogranskning men få av de inkallade 40-åriga karlarna vill delta.

– Fyrtioåriga män är en bortglömd grupp. Ungefär så inledde läkaren i morse när skribenten satt på Femkantens hälsostation och nervöst väntade på testresultaten. Då hade jag precis tackat för möjligheten att få gå på kontrollen och sagt att nog gör ju alla det? Svaret var nej. Verkligen nej. För nu när staden minns sina 40-åriga karlar är det bara en bråkdel av dem som utnyttjar möjligheten till kostnadsfri hälsogranskning.

– Du är den tredje. Av 60 som jag skickat brev till, fortsatte läkaren.

Sedan undrar man varför. Som sagt – inte gratis (skatter) men i alla fall utan extra kostnad. Bara det lilla besväret med först blodprov på Kirran och sedan blodtrycksmätningen och kartläggningen av matvanorna på Femkantens hvc.

Läkaren hade en teori. Folk vill helt enkelt inte gå till läkaren för att lyssna på en predikan. Om för mycket tobak. Om för mycket öl. Om för mycket ost.

Enligt en kollega kan det också handla om att man inte vill veta av den där obotliga sjukdomen som man kanske, förmodligen, neeej heeeeelt säkert har. Cancer, till exempel.

  • Fyrtio års granskningen görs ju då uttryckligen för att det i fyrtio års åldern ännu finns mycket goda chanser att korrigera och påverka hälsan. Särskilt den hälsa man har om 20-25 år. Läs mera på hälsovårdscentralens hemsida. Framgår att bara en tredjedel årligen utnyttjar möjligheten. Och att var tredje av dessa som undersöks har höga kolesterolvärden.

Skribenten är då frisk, vilket härmed offentligt meddelas i hopp om att fler män i samma läge går och blir pickad, fyller ärligt i riskkalkylen och diskuterar lite med läkaren. Men ost får jag inte längre äta.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.