Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Politik,Trafik

Bilfritt – aamen då kör vi!

22 sep , 2009, 22.11 Tommy Pohjola

 

Lehtikuva / Pekka Sakki

Så har den då varit igen, den bilfria dagen, och allt är som förut. Lite som i klassikern Måndag hela veckan där Bill Murray inte lyckas bli kvitt en riktig skitdag.

Det är en vacker tanke det där men inget mer.

Inte en jävel lämnade kärran hemma. Det är inte riktigt så trafikexperterna i Helsingfors utrycker det men ni förstår. Tror faktiskt det var tvärtom. Hörde själv om ett par familjer där man passat på att köra nu när det borde vara lite glesare på vägarna.

På nyhetsplats i dagens Hbl (och här på hbl.fi) talas om morötter. Med morötter kan man påverka attityderna och vidare folks handlingar. Så vad är det för morötter vi ska ha? Gratis spåra och buss och sjukt många fler linjer och avgångar? Nya tryggare cykelvägar? Det där är lösningen enligt många. Men det finns också de som hellre tar till piskan: trängselavgifter och parkeringsböter som känns – typ 500 euro om man ställer bilen i en handikappruta och inte är handikappad och tusenlappen om kärran står på gräset i parken eller framför en portgång.

Som det nu är har vi inget race.

Bilarna vinner 100-0 när det är bilfritt.

En kommentar

  1. Mikael skriver:

    Jag åkte bil till jobbet när det var bilfria dagen. Lat jävel tänker många läsare. Men alla ni som kallar oss bilister lata kan öppna SADs ruttplanerare och knäppa in följande: Avfärd från Gräsviken tidigast 16:00. Hämta ett barn i Esboviken. Och sedan med barnet till en kurs i Alberga där man ska vara senast 17:00. När ni hittar en rutt som fungerar så får ni gärna komma och kalla mig lat jävel.

Kommenteringen är stängd.