Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Hem och skola

21 maj , 2009, 18.49 Tommy Pohjola

 

Det snackas mycket skola just nu. Gruppstorlekar, hälsovård, kuratorer, mobbning, läromedel, föräldrarnas ansvar, mögel, bristen på behöriga lärare och inte minst skolmaten är ständigt återkommande rubrikstoff i medierna. Samhället söker samband mellan lågkonjunkturen, den vi lider av nu och den som drabbade oss på 1990-talet, och Myyrmanni, Jokela och Kauhajoki.

Bara under de två senaste åren har vi besökt otaliga skolor och belyst alla möjliga mindre och större problem. Det har vi gjort för att väcka debatt och för att dels ge beslutsfattarna information direkt från ”verkstadsgolvet”, dels tvinga dem – politiker och tjänstemän – att ta ställning och förhoppningsvis tänka om. Det var därför vi på onsdagen åkte till Kungsvägens skola i Sibbo.

bild-1Som det tydligt framgår av artikeln står allt inte rätt till i skolan. Det blir än tydligare när man läser kommentarerna på hbl.fi.

Somliga läsare är arga på oss, de frågar vad vi hade att göra där, tidningen anklagas för skvallerjournalistik och smutskastning och en anonym skribent undrar om Hbl:s reportrar är ”behöriga” (svar ja, det är de).

Skolan är en offentlig institution. Vi knackar på i lärarrummet, presenterar ärendet och fullvuxna, allmän- och utbildade människor ställer upp på intervju. Hur ska man annars göra?

Kungsvägens högstadieskola har 400 elever. Tonåren är en känslig tid, identiteter söks och skapas med eller utan ledsagning. Det är svårt nog utan att lärarna grälar med varandra.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.