Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Fem euros bilen är här

14 mar , 2008, 14.51 Marianne Sundholm

 

Från och med i dag kan du hyra en bil i Helsingfors för fem euro. Det är företaget o2 Media som lanserar Smartbilar inplastade i reklam: olika företag betalar alltså i princip din bilhyra, i utbyte mot att du är omkringkörande reklamskylt.

Det här betyder ju förstås att du måste uppfylla en del krav. Dels måste du köra minst 30 kilometer men högst 100 kilometer per dygn, annars får du böta 50 euro. Så måste bilen hållas ren och snygg också, så reklamen syns. Och så måste du följa trafikreglerna noga, så inte företaget du gör reklam för får trafikdårsrykte. Krockar du är självrisken 750 euro, låter du bli att hämta bilen utan att ha avbokat två dygn i förväg kostar det 50 euro, kör du mer än 100 kilometer per dygn kostar det dig 20 cent per kilometer… ja, läs avtalet noga innan du hyr.

Idén fick vd Ilkka Tiainen från Tyskland, där han studerat och det är vanligt med reklambilar. Här i Finland är konceptet nytt. Vi är inte heller lika aktiva när det gäller att dela bilar genom bilklubbar som City Car Club. I grannlandet Sverige är det mycket vanligare. Men det är ju miljögärningar i allmänhet där, jämfört med här.

Hyrbilen är en ekohandling så länge den är alternativet till att köpa bil. Betyder billiga reklambilar att du börjar ta bil överallt i stället för att cykla eller åka spårvagn är den inte det. Men det visste ni väl. Hur som helst, Parkvakten gillar alla försök till att minska på bilparken i Helsingfors.

Kommenteringen är stängd.