Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Pusselbitarna faller på plats?

8 Nov , 2007, 11.50 Tommy Pohjola

 


Gårdagens skottdrama väcker många slags känslor.
Som nyhetsjournalist ville jag genast ta första bästa flyget hem från militärövningen i norra Sverige när Finska notisbyråns sms nådde mig vid lunchtid. Det ingår i yrket att man vill vara där det händer hur hemskt det än låter.
Vi var alla chockade och intresset för Nordic Battlegroup var plötsligt lika med noll. Ofattbart att det ändå blev text i tidningen, ljud i radion och inslag i tv. Också svenskarna, kollegor och erfarna yrkesmilitärer stannade upp. Svenska kungen kom av sig när han under en presskonferens som handlade om den nordiska insatsstyrkan fick av en finsk radiojournnalist höra om Jokela. Han sade att han naturligvis är skakad och sörjer med finländarna.

Som småbarnspappa tänker jag bland annat på min sons skolgång. Ska de verkligen behöva installera metalldetektorer i Cygnaeus lågstadieskola (om det nu är där han ska anmäla sig om fem år), anställa Securitasvakter med tårgas och metallförstärkta landsstigningskängor som rastövervakare och börja med seriösa psyktest på första årskursen.
Man tänker på alla mobbade, och också dem som mobbar. Kanske främst dem.
Och man känner sig så fruktansvärt maktlös.
Det var yxmördaren i metron. Han dåren som dödade med köttkniv i köpcentret i Borgå. Beväringen som tog livet av tre med armborst. Killen som sprängde Myyrmanni.
Listan börjar bli lång också i Finland.

Vi vet redan att skolmördaren kommer från en ”helt vanlig familj”. Det är vad polisen sade igår kväll. Det som man då säger är att de här individerna är svåra att upptäcka på förhand.
Småningom sipprar det ändå fram fler och fler detaljer. När pusselbitarna är på sin plats dras det förmodligen hängsel över den första bedömningen. Det gör man nästan alltid. Ett och annat var galet, visar det sig. Ett och annat var sådant som någon i den närmaste kretsen borde ha reagerat på. Ett och annat vet vi redan nu.

 • Möjligen mobboffer. (Enligt en skolkamrat som kände mördaren, en annan säger att han bara var tillbakadragen.)
 • Nationalsocialism.
 • Teckningar med ihjälskjutna människor.
 • Skytteklubb.
 • Vapenlicens.
 • Vapen och ammunition.

Nu reagerar det sörjande samhället. Skolorna skärper säkerheten, (skydds)polisen ser över sin verksamhet och kanhända skrivs någon lag om, exempelvis en som tangerar informationsförmedling på internet.
Debatten om psykvården tar ny fart. Frågan är om den leder till större anslag för när allt kommer omkring handlar det alltid om pengar. Ytterligare nedskärningar kan det i alla fall inte bli.

3 kommentarer

 1. Tommy skriver:

  Poängen var nog just den att någon borde på allvar titta på anslagen för all slags vård, särskilt då psykvård och ännu mera särskilt i skolorna så att vi slipper metalldetektorer och annan kontroll.
  Jag har också tänkt på exemplet med Schweiz. Det är läge att titta närmare på det…

 2. Lars Osterman skriver:

  Enligt uppgift från Schweitz har alla vuxna män som gjort värnplikten där, sitt stormgevär hemma i skåpet.

  Trots det hör vi inte om varken det ena eller det andra missdådet därifrån trots att var och varanna pojkspoling kanske kunde komma åt pappas gevär. Men i Schweitz är också det ekonomiska välståndet på en annan nivå än här hos oss.

  Tror nog det är bara populism att skylla på brister i kontrollen och att yrka på ännu strängare kontroll.

  Se hellre till att bidra till att samhällsklimatet blir bättre. Som det nu är är de flesta skuldsatta upp till öronen, alla har bråttom, ingen har ”tid”, maten hastigt i mikron och ut på språng igen. Skolbarnen hänger uppe till midnatt ,lever vid tv:n & datorn, motionerar inte, sover inte ordentligt – utan ser ofta ut som gäspande zombin hela förmiddagen.

  Stor klasser, klasslöshet, kurser, leder dessutom till stress för många. De mera intellektuellt lagda inser tidigt att sannolik arbetslöshet och 100% säkert ekonomiskt slaveri hägrar i deras närframtid.

  Upprepar att det Tommy rafsat ihop närmast är populism – även om det säkert är välmenat. (Men man kan ju skylla på att den sociala beställningen fanns)

 3. hanna skriver:

  mm, har precis samma assosiationer som du..Mybacka, Borgå, metron osv.
  Kaotiskt käns det här, att det här sker i Finland.

Kommenteringen är stängd.