Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Kollektivt är billigare

15 aug , 2007, 15.56 Marianne Sundholm

 

SAD har öppnat en webbsida som räknar hur mycket pengar du sparar varje år om du åker kollektivt till jobbet i stället för att ta bilen. Hur mycket man sparar beror ju förstås på hurdan bil man har och hurdana sträckor man kör, men räknaren ger ändå en ungefärlig bild av slantarna som finns att spara. Många tänker bara på bensinpriset när de jämför bilkostnader med bussbiljetten, men det är ju också skatter, reparationskostnader och parkeringsavgifter som ska räknas! Slå in dina jobb- och hemadresser här och räkna! (Räknaren finns tyvärr bara på finska.)

Så visst, det är billigare att åka kollektivt. Men sanningen, enligt många kollektivtrafikforskare, är ändå den att det inte är biljettpriset som är den avgörande faktorn när det gäller att få folk att överge privatbilismen. Avgörande är hur väl kollektivtrafiken fungerar. Det hjälper inte att bussen är billigare om bilen är både avsevärt bekvämare och fortare.

En kommentar

  1. Anonymous skriver:

    Rena rama humbugen. Uträknaren frågar varken vad man betalar för parkeringen, hur mycket bränsle ens bil drar, hur många som samåker eller om man kör med bensin eller diesel. Detta är på gränsen till vilseledande marknadsföring för kollektiva färdmedel.

    Dessutom utgår samtliga uträkningar vars ändamål är att främja kollektivtrafiken från att man kan avstå från bilen helt. Jag betalar precis lika mycket dieselskatt för de dagar jag tar bussen till jobbet, vilket kollektivtrafikens förespråkare blundar för. Bilen är klart förmånligare i mitt fall. Ändå påstod den här räknaren att jag skulle tjäna 5000 € i året.

Kommenteringen är stängd.