Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Mera soptunnor!

5 jun , 2007, 13.50 Marianne Sundholm

 

I dag såg jag de nya tunnorna för pantflaskor i Esplanadparken. Helsingfors stad ska installera 600 sådana på olika håll i stan. Tanken är att stadens flasksamlare sedan kan plocka flaskor direkt ur tunnorna och föra dem och pantas – staden lär alltså inte själv behöva tömma tunnorna.

I Tyskland är det ännu bättre: där är soptunnorna på många ställen i städerna indelade i flera fack så man kan sortera plast, papper och metall.

Men flasktunnorna i Helsingfors är ett bra steg på vägen. Och de är bara en del av sommarens kampanj för att hålla staden ren. Ni märkte säkert att parkerna i april fick nya skyltar som uppmanar besökare att plocka upp efter sig. Nu har också kampanjwebbsidan öppnat. Där kan du testa hur duktig du själv är på att hålla rent omkring dig och samtidigt meddela Helsingfors stad om vilken sorts skräp du tycker stör mest: är det söndriga flaskor, tobaksfimpar eller kanske bilar på tomgång? Idén till testet är tagen från samma doktorsavhandling Parkvakten tidigare hänvisat till och berättar om du är Gårdspolis, Stängselbyggare, Miljöskötare… eller, Parkvakt!

Kommenteringen är stängd.