Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Håll andan, här kommer dieselbussarna!

19 apr , 2007, 16.49 Marcus Lillkvist

 

Över 1 000 finländare dör årligen på grund av mikropartiklar, sot av olika slag som de andas in. Det mesta kommer från trafiken och dieselmotorerna. Helsingfors överskrider gränsvärdet år efter år. Man hade ju kunnat vänta sig att våra politiker skulle reagera och göra smarta val nu. Men vad händer?
Jo, kollektivtrafiknämnden går med på att minska antalet naturgasbussar i staden från årsskiftet (nio färre). Inte för att naturgas är bra, det är fossilt som olja. Men det brinner rent och är det bästa valet i storstäder i väntan på biogas! Nämndens ordförande Jessica Karhu motiverar beslutet med att hon i alla fall har försäkrat sig om att dieselbussarna funkar med biodiesel. Hennes jobb måste ha varit väldigt enkelt — enligt bränslekonsulten Nils-Olof Nylund funkar ALLA dieslar med biodiesel…
Pinsamheterna slutar inte där. Dels finns inget riktigt biodiesel ännu, dels kan busstillverkarnas garantier förbjuda att bränslet används. Och avslutningsvis kan bolagen helt strunta i att använda det koldioxidneutrala bränslet ifall de vill – i beslutet som fattades på torsdagsmorgonen finns inget bränslekrav på bussbolagen…
Och förresten — tror ni nämnden brydde sig om att Helsingfors busstrafik låter bussarna stå på tomgång nätterna igenom vintertid?
Läs mer i fredagens Hbl.

Kommenteringen är stängd.