Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

1 000 000

19 apr , 2007, 15.31 Tommy Pohjola

 

New York, Berlin, London, Mumbay. Möjligen Stockholm. Men Helsingfors? Knappast. Men faktum är att Reetta Forsmans och Jouni Riimalas förstfödda är baby nr 1 000 000 i den helhet som består av Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla. Därför kallas hon nu metropolbabyn, av stadsdirektörerna som såg ett gyllene PR-tillfälle och medierna som gått på tricket.
Eller förstås, det kanske inte är ett trick utan sant. Storhelsingfors är en metropol. Hmm.
En metropol är en storstad. Denna stad kännetecknas bland annat av tät bebyggelse och som i New York och London väldigt höga hus. Det bor också många människor i metropolen, typ tre till tolv miljoner.
För mig är det här lite som med guldskivorna som delas ut till popartister. När skivförsäljningen dalade i Finland sänkte man gränsen för guldskivor för att kunna dela ut flera eller minst lika många guldskivor som förut. Symbolvärdet ansågs så viktigt. Eftersom den riktiga metropolgränsen verkar onåbar även om största delen av landets befolkning skulle flytta innanför ring III:an och en skyskrapa skulle byggas på Runebergsgatan sänker man metropolgränsen.
Enkelt.
Läs också krönikan i Talouselämä och Parkvaktens kollega Hajen. Överborgmästarens inlägg hittar du här.

2 kommentarer

 1. Tommy skriver:

  Alldeles riktigt. (Också jag har kollat wikipedia, som för övrigt inte alltid är den prickfria uppslagsbok man önskar men det är en annan femma.) Tre till tolv landar man på i de städer som nämns i början av texten. Naturligtvis syftas det i fallet Helsingfors till den bild av metropoler som många har, alltså dessa riktigt stora städer. Kanske allt flera faktiskt ser Helsingfors som en metropol med tiden. Hoppas det.

 2. Freddi W skriver:

  ”Det bor också många människor i metropolen, typ tre till tolv miljoner.”

  Öh? Var får du de siffrorna ifrån?
  Enligt wikipedia har en metropol ”i de flesta fall över en halv miljon invånare och över en miljon om man räknar med förstäderna” (http://en.wikipedia.org/wiki/Metropolis).
  Varför skulle det vara en så löjlig tanke att Helsingfors är en metropol? Ordet betyder ung. moderstad, och Hfors är Finlands största stad…

Kommenteringen är stängd.