Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad

En till ljuvlig morgon på Fredan

3 sep , 2013, 09.42 Tommy Pohjola

 

Det är ingen vits att vuxna lär barnen trafikregler så länge som polisen och Helsingfors stad låter vansinnesrallyt på Fredriksgatan fortsätta. I morse såg jag två kvinnor susa mot enkelriktat och ett par andra propellerhattar köra om spårvagnen och bussen vid Stora Robertsgatans hållplats. Allt det här hände under en skolrast.

  • Säg bara att jag börjar låta som Hannu Karpo. Men gräv vidare i arkiven och se vad som måste ske innan dårarna togs på allvar i Munksnäs ungefär där Åbovägen börjar. Det är inte svårt att hitta liknande ställen på andra håll i staden. Då läser du dödsannonser. Efterklokheten har ett högt pris.

Frerdriksgatan är alltså enkelriktad från Bulevarden till Femkanten. Det är en god bit. Undantaget är spårvagnar och cyklar. Körbanan är också försedd med ett gult mittsträck som gäller hela nämnda gatuavsnit trots att färgen av outgrundliga anledningar saknas vid Fredrikstorget. Allt detta har jag kollat med stadsplaneringskontorets trafikplanerare, som i sin tur hänvisar till den av polisen godkända trafikplanen.

Alltså, enkelriktat och gult mittsträck. Sprid gärna.

Ungarna litar i allmänhet på vuxna. Men säger man nu att det egentligen inte ska komma bilar från vänster dvs riktning Bulevarden är det en lögn av rang som man får korrigera omgående och med galna exempel från det verkliga livet. Man står där vid övergångsstället och baxnar, bara.

Ibland hör man bilister klaga på skyltningen, att de där skyltarna med förbjuden körriktning är så undangömda. Skitprat säger jag. Utom då just i hörnet av Roban och Fredan, det kanske farligaste hörnet, där någon fiffikus knyckt skylten! Byggnadskontoret har meddelats. Avsaknaden av en skylt är ingen ursäkt – trafikskyltar finns både tidigare och efter och förresten är de enkelriktade gatorna i Helsingfors centrum få. Kanske man borde känna till dem?

Här i hörnet ska det finnas en förbjuden körriktning-trafikskylt.

En kommentar

  1. hep skriver:

    några betongpelare som sänks när spåran kommer skulle antagligen hjälpa till. Cyklister slipper ju runt dem ganska väl.

    typ så här:
    http://www.bariere.org/wp-content/gallery/bolarzi-retractabili/bolarzi-retractabili-bft-5.jpg

Kommenteringen är stängd.