Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Politik,Stad

Det är över när det är över

29 mar , 2013, 11.31 Tommy Pohjola

 

20130329-115209.jpg

Under de senaste dagarna har jag fått mycket respons på artiklarna om Helsingfors stads isbanor. Flera års kritik, känns det som.

Senast i förrgår talade jag en lång stund med tränaren för HIFK:s bandyjuniorer. Han berättade om konstisbanan i Åggelby, som först fick en sen start pga något mänskligt misstag med kylmaskineriet och sedan stängde, precis som alla andra banor, mitt under bästa vintern! Tiotals matcher i bandyns juniorserier blev ospelade. Tränarna och föräldrarna försökte få ens en veckas förängning men idrottsdirektören svarade nej utan förklaringar.

– Under den där ena veckan skulle vi ha hunnit med många matcher. Fatta besvikelsen, säger HIFK-tränaren.

Tidigare har jag då berättat att gymnastikläraren vid en skola som ligger nära Drumsö idrottspark upprepade gånger bjudit in Idrottsverkets mellanchefer på studiebesök – utan att ens få svar. Cheferna skulle med egna ögon ha fått se att det faktiskt går att sköta en isbana så länge kylan är där och vilken effekt det har på elevernas motivation.

Sedan banorna officiellt stängdes den 28 februari har Idrottsverket haft massvis med öppningar för charmoffensiver. I stället har man häcklat personalen som sköter sig, gett obegripliga utlåtanden om vädret, mumlat om kostnader och som om detta inte var nog varit i offentligheten med Idrottsdirektörens oljebekämpningsutrustning.

Idrottsnämndens ordförande ska ändå ha ett tack. Han kom till Drumsö för att träffa planskötaren och ”känna efter”. Intrycket är att förvaltningens djuprotade attitydproblem äntligen ska åtgärdas. Det tröstar inte den här vintern men nästa, då ska förnuftet ha segrat över kalendervåldet.

Händelserna vid Drumsö IP har haft biverkningar. Det är uppenbart att djungeltrumman fungerat. Många nya ansikten dök upp i slutet av mars för att åka skridsko, spela hockey och delta i snöröjningen. Fantastiskt. Bra är också att farsen med isbanorna blottat orsaker till varför folk misstror politiker och tjänstemän. Det är det där gapet mellan närdemokrati och fullmäktigesalen.

Drumsöborna har tidernas chans att öka sitt bestämmande över en central mötesplats på ön.

,

Kommenteringen är stängd.