Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Miljö,Politik,Stad

Sluta måla fan på väggen!

13 feb , 2013, 20.17 Tommy Pohjola

 

Sluta prata strunt, vi är inte vid avgrunden. Tvärtom.

Osku Pajamäki (SDP) hade ett drömläge i kväll. Han ställde sig vid talarstolen som fjärde man efter tre samlingspartister. Trio Högerflank dvs stadsdirektör Jussi Pajunen, stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki och gruppordförande Lasse Männistö påminde stadsfullmäktige, som samlats för en första budgetdebatt, om de ekonomiska realiteterna. Vi är pisset, sade de, och ingen av våra grannar vill leka med oss eftersom vi är bakåtsträvare med attitydproblem, och har dyr service. Stadsdirektören underströk allvaret med grafer och statistik.

Efter att ha tittat lite i förslaget till ekonomiplan för de närmast kommande åren, talat med många politiker och tjänstemän och även suttit igenom många budgetdebatter i Helsingfors stadsfullmäktige vågar jag påstå att det finns i siffrorna belägg för den ena och den andra åsikten om stadens ekonomi.

Eftersom samlingspartiets budskap om fruktansvärt trängd ekonomi alldeles säkert får utrymme i medierna ska jag för balansens skull här citera det socialdemokratiska inlägget: 

 

Trots några sämre år finns ingen orsak att skrämmas. Helsingfors stad är bästa A-klass som får låna pengar till lägsta marknadspris om nödvändigt. Och Helsingfors växer kraftigt. I fjol fick vi 8600 nya invånare. På fyra år, under den här fullmäktigeperioden, växer Helsingfors med 30 000 invånare. Stadsdirektören liksom lät bli att berätta detta. Däremot berättade han att antalet anställda vid staden förblir på 2012-års nivå. Med andra ord inte en endaste ny anställd vid daghemmen, skolorna, servicehemmen och inte nya verksamhetsutrymmen heller eftersom fastigheternas våningsyta också ska förbli på fjolårsnivån.

En gång till: Inte en endaste ny skola, inte ett nyt daghem och inga nya lärare trots 30 000 nya Helsingforsare.

Två alternativ. Antingen tänker någon grovt fel eller så anser beredningen att vi stå inför en massiv utlokalisering och privatisering och hyr lokaler av utländska fastighetsplacerare. Det här är en produktivitetsökning som historien inte känner till.

Jag tor inte att fullmäktiges majoritet kan godkänna det här eller nedläggningen av 22 hälsovårdscentraler, vilket Samlingspartiet föreslår.

I politiska tal påpekas ofta att skulden per invånare ökat. Så är det. Men mera sällan sägs att också förmögenheten per invånare ökat, och det dessutom proportionellt mera än skulden.

 

Det var välrutet och helt igenom ett bra tal. Sedan kan man, som sagt, tycka och tolka siffrorna olika. Förmögenhet och välmående fördelas ojämnt och på samma sätt drabbar sparåtgärderna inte alla. Pajamäki grep chansen att belysa kontrasterna.

– Vad gör den där helikopterplattan på Busholmen på listan över viktiga investeringar? – Astrid Thors (SFP)

Osku Pajamäkis och andra Helsingforspolitikers anföranden kan ses och höras på www.helsinkikanava.fi

Kommenteringen är stängd.