Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Miljö,Stad

Därför behöver Fabriksparken uppdateras

6 feb , 2013, 15.26 Tommy Pohjola

 

Debatten om Fabriksparken, i folkmun ofta Smedsplan, fortsätter på hbl.fi, i sociala medier och på gatan. Bakgrunden är den att staden hört invånarna som sett både Fabriksparken och Johannesplan förfalla samtidigt som exempelvis områdets fotbollsknattar tvingats söka sig till andra idrottsplaner långt borta från hemknutarna.

Länge såg det ut som att det är Johannesplan som får en ansiktslyftning. Planerna på en konstisbana skrinlades efter kartläggningar som visade att ombyggnaden skulle ha krävt stora ingrepp i berget nedan om Johanneskyrkan. Det hade varit både dyrt och svårt och antagligen förstört en känslig kulturmiljö. Vid Johannesplan är en ökning av trafiken, vilket ombyggnaden i alla fall i någon mån skulle medföra, mera problematisk än ett stenkast längre bort i Fabriksparken, enligt staden.

Också grusplanen vid Agricolakyrkan är i ett k-märkt område. Därför har idrottsverket och byggnadskontoret gått varsamt fram med ritningarna. Stadsmuseet har retat sig på den planerade servicebyggnaden. Till det vill jag säga, egentligen fråga, varför stadsmuseet eller någon vid staden inte först tar i med hårdhandskarna när det gäller parkerandet i gränden och parken på andra sidan kyrkan? Nog är det ett större problem än en snygg servicebyggnad vid idrottsplanen som dessutom byggs så att säga i ”i klack med” lekparkshuset?

Enligt saneringsplanen, som går runt på 1,4 miljoner euro fördelade på åren 2014–2015, kommer det inte att byggas nya parkeringsplatser (åtminstone inte i parken) men nog installeras en mängd cykelställ.

Konstisbanan förlänger skridskosäsongen, konstgräset fotbollssäsongen och säkert har också utövare av andra sporter glädje av den nya spelytan. Bobollsspelare exempelvis.

Det står inte i någon plan men man kan ju också tänka sig att den nya fina Fabriksparken också höjer omgivningens status. Eller rättare sagt, gör det till en bättre och trevligare miljö att leva i?

Och Johannesplan är inte helt bortglömd. ”Joharen” är en klassiker i Helsingfors. Grusplanen och skridskoplanen finns kvar, nu med ett nytt varmt omklädningsrum.

Kommenteringen är stängd.