Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Guggenheim,Stad

Årsbästa 2012

23 Dec , 2012, 19.59 Tommy Pohjola

 

Jamen visst förde Guggenheimdebatten med sig mycket gott också. Ly Tran, nyutbildad ekonom demonstrerar mot projektet. | FOTO: Benjamin Suomela

Först och främst – tack till alla läsare! Ni är många som hört av er med tips och respons, i mejl, med kommentarer här i bloggen, på Twitter och i Facebook. Parkvakten finns överallt. Till och med ute på gatan har ni ryckt mej i ärmen.

Med en vecka kvar av det gamla året är det läge att titta i backspegeln. På nåt sätt ingår det i journalistikens natur att rapporteringen är lite sur i kanten. Det positiva får färre och mindre rubriker. Därför, gott folk, ska jag här lista enbart sådant som jag tycker att varit skoj i huvudstadsregionen i år.

Guggenheim

Ja faktiskt. Tanken på den här typen av konstinstitution är i grunden inte alls tokig. Men den behöver utvecklas. Nu lämnade det konstnärliga utförandet av projektets presentation och förankring en hel del att önska. Vill man se något bra också i det har tjänstemännen och somliga politiker förmodligen lärt sig något. ”Guggenheimfiaskot”, som det också kallas, visade att folkopinionen både hörs och respekteras.  Min gissning är ändå att sista ordet är inte sagt.

Banan

En i grunden kort men sanslöst central cykelväg gav många, många Helsingforsare glädjefnatt i år. Och helt av orsak. I årtionden har man tjafsat om vikten av att bättra cykelmöjligheterna i stan men så otroligt mycket har man sedan inte gjort av de vackra orden. Nu gäller det att fortsätta på samma…öh, utstakade cykelväg.

Centrumbiblioteket

Projektet avancerar. Glad!

Idrottsbyggandet

Möjligheterna att utöva olika motionssporter har väl aldrig varit särskilt usla i Helsingfors. Olika kombinationer av privat och offentlig finansiering har under de senaste åren gett hundratals fotbollsknattar och hockeyspelande dito nya och bättre spelunderlag. Vi har kommunala simhallar och gym.

Husis

Vem lyfter på kattens svans om inte katten själv? Jag vill lyfta fram ett helt nummer av vår tidning, specialnumret som utkom på Helsingforsdagen i juni. Nog märkte ni att det var nästan uteslutande goda nyheter i den tidningen?

Lindfors skuruhållplats

Lite kreisiga idéer är precis vad den här staden behöver. Därför och trots den omtalade prislappen hyllar jag Stefan Lindfors designhållplatser vid Tennispalatset i Kampen. De sticker ut och – fungerar.

Designstan

… och när vi nu är igång med designtemat… Helsingfors och en rad andra finländska städer har fungerat som världens designhuvudstad i år. Medan förståsigpåare tvistar om fröjderna och dividerar om Den Stora Bilden vill i alla fall jag hävda att på detaljnivå fungerade våra egna kaféer alldeles förträffligt. Vi fick träffa er läsare i Forum, ute vid Glaspalatset och i Sörnäs där det håller på att skapas en helt ny stadsdel kring mat och kultur. Mediekaféerna var många och de kommer igen.

Facebook-Pekka

Biträdande stadsdirektören Pekka Sauri hänger möjligen inte alla gånger med i metrofnurrorna – vem gör nu det? – och även snösvängen ger honom gråa hår. Men en sak som han lyckats bra med och som absolut inte ska underskattas är synligheten och medverkan i de sociala medierna. Han samtalar med stadsborna, ger och hämtar mer och mindre viktig information. Känns mänskligt.

Esbofullmäktige stoppade köpcenter

Politikerna i Esbo sade nej till ett planerat köpcenter i Gloms. Köpcentret skulle förmodligen ha ökat biltrafiken och gett affärerna i närbelägna Esbo centrum sämre ekonomi. Beslutet att kräva ny planering i mindre skala vara överraskande. Planen hade redan en gång stoppats i stadsplaneringsnämnden men godkänts i stadsstyrelsen.

Vanda återtog beslut om skolbiträden

Ekonomiskt svårt trängda Vanda ville spara genom att minska antalet skolbiträden. Det hade varit dumt, ansåg politikerna och drog ett streck över det förslaget. Så dåliga är tiderna inte.

I Grankulla är allt okej

Just det, i Grankulla är allt okej. Och är det inte så får ni gärna höra av er till Parkvakten.

GOD JUL!

Kommenteringen är stängd.