Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Stad,Trafik

Facebook och biljettkontrollanter dålig kombination för HRT

3 Dec , 2012, 14.01 Tommy Pohjola

 

Kan biljettkontrollanter tvinga misstänkta plankare att åka vidare i tåget tills situationen med biljetterna utretts?

På lördagskvällen berättade Anni Kosonen på Helsingforsregionens trafik HRT:s Facebooksida hur hon några timmar tidigare blivit behandlad av biljettkontrollanter i tåget till Parkstad.

Enligt Anni Kosonen skulle hon och hennes vänner precis stiga av tåget när de stoppades av biljettkontrollanterna ”som hävdade att vi hade åkt utan att betala, var på väg över stadsgränsen till Vanda och därför skulle stiga av tåget när vi sett kontrollanterna på perrongen.” På samma station, skriver Kosonen, steg det av en massa fullvuxna vars resande kontrollanterna inte ifrågasatte.

”Vi har alla HRT:s resekort som är i kraft, vi bor alla i Parkstad och vi var på väg hem.”

Kosonen och hennes vänner fick inte stiga av i Parkstad utan tvingades åka till Dickursby. ”Under resan utsattes vi för förhör trots att vi hade biljett” och kontrollanterna ”grävde redan fram räkningarna som vi skulle få.”

När Anni Kosonen och hennes vänner klagade på att de nu måste betala ytterligare fyra euro för att komma från Dickursby tillbaka till Parkstad hade kontrollanterna beklagat det hela i ironiska ordalag, typ ”voj voj!” Enligt Kosonen hade en av kontrollanterna också sagt att på tillbakavägen finns det inga kontrollanter – lite som en uppmaning att planka. ”Självklart betalade vi resan.”

Anni Kosonen beskyller HRT:s biljettkontrollanter för frihetsberövande och oförskämt beteende. Hennes misstanke är att hon och hennes vänner valdes ut bland alla passagerarna enbart för att de är unga. Hon utnyttjade HRT:s Facebooksida för att kundtjänsten inte svarade – självfallet inte på en lördag kväll.

Kosonen skrev genmälet kl 18.15 på lördagen. I går på söndagen, efter en högljudd debatt och en offentlig uppmaning av Helsingfors stads biträdande stadsdirektör och tillika HRT:s styrelsemedlem Pekka Sauri , reagerade HRT på samkommunens egen hemsida genom att gömma undan diskussionen om biljettkontrollanterna. I ett debattinlägg skriver HRT ändå att saken ska utredas.

När Parkvakten ringer HRT:s informatör Sari Kotigangas säger hon att händelseförloppet fortfarande är oklart eftersom man inte nått alla kontrollanter men att saken förmodligen diskuteras som bäst på ledningsgruppens möte, som slutar cirka kl 15. Då ska samtalet gå till kommunikationsdirektör Mari Flink.

– Det där med Facebook är ett mysterium, säger Sari Kotikangas. Vi har inte gömt undan debatten, det är verkligen inte företagets media policy att göra sådant. Men tydligen är det möjligt för utomstående att anmäla inlägg som skräppost, vilket gör att inlägget i fråga och debatten försvinner från vår första sida. Den ligger kvar där men är undangömd. Och vår webbadministratör har inte fått meddelande från Facebook om detta.

En kommentar

  1. Peter Sjöholm skriver:

    Förvånar mig inte. Kommer ihåg för några år sedan när biljettkontrollörerna haffade en kille på kring 14 år i samma spårvagn som jag befann mig i. Han hade svårt att hänga med i kontrollörernas finska, men det verkade de inte bry sig om. Då jag sedan påpekade att det kanske skulle gå enklare på svenska fick jag svaret; ”lägg dig inte i vårt jobb så lägger vi oss inte i ditt jobb”. Det här med kundservice verkar vara lite svårt för HRT.

Kommenteringen är stängd.