Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad

Målet var att slå SDP

28 okt , 2012, 23.08 Tommy Pohjola

 

Ordförande Ville Niinistö och De Gröna backar lite.

När 84 procent av rösterna i hela landet räknats är det tomt på Helsingfors gator. Det förstår man. Nästan 40 procent av de röstberättigade lät bli att rösta. Det kan förstås också bero bara på att det är söndag. Enligt parlamentet på De Grönas valvaka drabbas just De Gröna av den låga valfebern.

– Folk ids inte rösta när de känner att allt ändå fortsätter som förut, säger Ville Ylikahri som ändå får glädjefnatt när en av kvällens sista prognoser visar att partiet ligger efter SDP med blott tre röster.

En stund senare ligger De Gröna klart före i racet om stans näst största parti.

Ett av De Grönas mål var att gå om sossarna i Helsingforsfullmäktige.

Klockan 22.53 har man hittat 325 röster som tillhör Ylikahri. Med dem är han åter på en suppleantplats. Sedan 2009 är han fullmäktigledamot och dessutom andra vice ordförande i stadsstyrelsen.

Otso Kivekäs är ett intressant nytt namn som går in i stadsfullmäktige så det sjunger om det. Han är cykelentusiast och bloggar han flitigt. Rikskändis blev han efter att ha skrivit om det nya patientregistret, IT-projektet ”Apotti”.

– Jag har haft två banderoller. En på Banan och en på Tavastvägen. ”Banan är klar, Tavastvägen är nästa”. Har koncentrerat mig på en konkret sak.

Tavastvägen är alltså en av Helsingfors mest ska vi säga utmanande trafikleder. Helt omöjlig och direkt farlig för cyklister. Nu arbetas det på en cykelväg där också.

– Men de här kampanjerna är nog märkliga. Folk kommer och frågar vad som helst. Jag har fått svara på frågor om vindkraft på landsbygden till exempel, säger Otso Kivekäs.

Parkvakten stänger för i dag men i övrigt kämpar redaktionen ännu ett tag, fram till midnatt ungefär då Helsingforsresultaten är lite tydligare och det är dags att sätta punkt på läsplatte-upplagan. I morgon och hela nästa vecka fortsätter vi bena ut resultatet.

Kommenteringen är stängd.