Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Stad

Je t’aime – fotboll är livet

8 sep , 2012, 13.46 Tommy Pohjola

 

Alain Giresse är den stilige gentlemannen som står femte till vänster. Yours truly pustar ut på plastgräset längst nere till höger.

Enligt färska upplysningar såg 365 000 finländare på tevesändningen från Olympiastadion i går kväll. Det kan jämföras med tittarsiffrorna för FM-finalen i spjut – över 600 000. Spjut versus fotboll, på världsskala. Det kan man fundera på.

Ni som är intresserade vet precis hur fredagskvällens match på Stadikan slutade och kanske framförallt hur matchbilden såg ut. Inte alls fy skam men men…

Det ni förmodligen inte vet är att innan VM-kvalmatchen spelades en annan match på grannarenan. Franska fotbollsjournalister hade utmanat finska kollegerna till en International Friendly och det kändes självklart att ställa upp. Och i den matchen var de finländska gonzona lite bättre än gästerna. Slutsiffrorna skrevs 3–1.

När Parkvakten vandrade mot ännu ett nationellt representationsuppdrag gick han en bit tillsammans med Europamästaren och legendariska löpkungen Juha Väätäinen (som i dag är känd för många från politiken). På Soneras konstgräs stod sedan en annan episk figur och dirigerade trafiken.

Alain Giresse är 60 år och har fortfarande en drömlikt mjuk touch på bollen. Hatten av. Borde ändå ha bett om en autograf, av både honom och Väätäinen.

Parkvakten trixade fram situationen som ledde till ”Finlands” öppningsmål och agerade sista lås i mittförsvaret tillsammans med Hesarisportens nya chef Kari Räisänen. Att så funkar det mellan dagstidningarna i huvudstaden. Husisportens Jonas von Wendt saknades då han hade fullt upp med att jaga nyheter på Fiskartorpet och förberedelserna inför kvällens VM-start.

Det var ganska bra fotboll på Sonerastadion, faktiskt. Gästerna hade bättre teknik men sämre tålamod och till slut även kondis.

Iltalehtis genomsympatiska Ilkka Laitinen var sanslöst bra i målet, man of the match. Men det fanns andra. Henri Määttä gjorde två mål och Joonas Sarelius med ett förflutet i FC Viikingit ett. Som så många gånger förut i de här internationella sammanhangen lyckades Helsingfors sportjournalisters egen motormun Mikko Innanen få en fot med i en av fullträffarna.

Men den här Giresse, alltså. Nu har jag talat med alla. Ronnie James Dio, Alain Giresse och Strömsögänget.

Fotis är störst. Je t’aime.

2 kommentarer

  1. Tommy Pohjola skriver:

    Jätteskoj att du gillar, tack!

  2. Nina Winquist skriver:

    Félicitations les journalistes de foot de Finlande! Fint spelat, fint skrivet, Tommy.

Kommenteringen är stängd.