Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Helsingfors,Politik,Stad,Trafik

Stadshuset vaknade?

14 aug , 2012, 19.06 Tommy Pohjola

 

Stadsstyrelsen diskuterade på måndagen automatiseringen av Helsingforsmetron i allmänhet och avtalet om att fortsätta med Siemens, en överenskommelse som offentliggjordes under märkliga omständigheter i början av sommaren, i synnerhet.

Det finns många frågor kring det så kallade fortsättningsavtalet. Syftet med överenskommelsen är att gräla klart om kostnaderna efter att projektet genomförts. Enligt experter på upphandlingsjuridik är det nu fritt fram för Siemens att trissa upp en från början tokbillig affär. I samma veva i juni presenterades planen på en ny metrodepå – pris minst 15 miljoner euro – som skulle köpas av Siemens som en direktanskaffning. Också det här bryter mot upphandlingslagen, säger juristerna. Direktionen för Helsingfors stads trafikverk (HST) godkände inte enhälligt det nya arrangemanget.

Jag har under mina snart 20 år som Helsingforsreporter och nyhetschef läst en och annan underlig föredragningslista, men jag kan inte minnas att en tjänsteman medgett fel så tydligt som biträdande stadsdirektör Pekka Sauri.

Det hade han knappast gjort om inte stadshusets Ekonomi- och planeringscentral äntligen reagerat på märkligheterna i metroaffären. Sauri skriver att han redan vidtagit åtgärder. Vilka de är förblir oklart men bråttom är det. Stadsfullmäktige förväntas godkänna byggandet av en ny metrodepå, ett byggarbete som i praktiken pågått snart två månader, på mötet den 29 augusti.

Nästa vecka ska HST-direktionen diskutera forskare Ilkka Leväs krav på rättelse. Som Hbl berättat är han kritisk till hemlighetsmakeriet. Levä anser att ledande tjänstemän missbrukat sin ställning och att offentliga handlingar hemligstämplats godtyckligt. Precis allt (teknik, ekonomi, moral) talar för en time out och ny funderare men ungefär lika mycket och lika många (bäste bröder) talar också för en fortsättning som om ingening hänt.

Metron är ett svart hål och solen går upp också i morgon. Det värmer i en stad som är rikare än någonsin men inte har råd att låta förstaklassisterna få nya egna abc-böcker och som tjafsar om elevernas skolgångsassistenter.

2 kommentarer

 1. Sofia E skriver:

  Däremot inte sagt att man skall spara in på förstaklassisterna abc-böckermen stora projekt som metroaffären borde absolut skötas mycket, mycket professionellare.
  Helsingfors har helt enkelt inte råd just nu att ’slarva bort’ miljoner pga dålig planering/upphandling.

 2. Sofia E skriver:

  Är Helsingfors verkligen rikare än någonsin?
  Det har jag svårt att tro efter att ha läst denna rapport:
  http://www.hel.fi/static/taske/julkaisut/2012/Talouden_ja_toiminnan_seurantaraportti_2_2012.pdf

  På sidan 23 av rapporten hittas Helsinfors lån , Euroa/asukas, 31.12 2010 2005,1
  Två år senare, 31.12 2012 är lånen uppe i 2514,6. Detta betyder en ökning på ca 25% på enbart två år(Taulukko 18). I reda pengar betyder detta att lånen 31.12 2010 var 1170,8 miljoner och två år senare kommer de vara 1498,9 miljoner.
  Kort och gott utgifterna överskrider vida inkomsterna i Hfors just nu och för att ekonomin skall gå ihop lånar Hfors stora belopp årligen. Så kan det inte fortsätta..

  Håller därför helt med Heikki Helin, skribenten av denna rapport- Velkaa velan päälle:

  ’Velkaantumiskehityksen pysähdyttäminen – ei uusia tehtäviä kunnille

  Kuntatalous on toimeksiantotaloutta. Yksinkertaisin tapa kuntien talouden vakauttamiseksi olisi pidättäytyä uusista toimeksiannoista. Eduskunnan ei tulisi säätää kunnille uusia tehtäviä.
  Talous on ajautumassa taantumaan tai valtiosihteeri Raimo Sailaksen mukaan jopa pahimpaan sodanjälkeiseen talouskriisiin (Iisalmen Sanomat 15.10.2011).
  Uhkaavista tulevaisuudenkuvista huolimatta palveluita parannetaan, mikä lisää niin kuntien kuin valtionkin menoja. Nyt olisi aika painaa jarrua ja luopua kaikesta hyvien asioiden lisäämisestä siihen asti, kunnes talous antaa siihen mahdollisuuden. Samalla tulisi karsia kuntien olemassa olevia velvoitteita.
  Kunnat ovat joutuneet lisäämään vuosittain velkaa. Kuntien tulopohja ja tehtävät eivät ole tasapainossa. Näin ei voi jatkua.’

  http://www.hel2.fi/tietokeskus/julkaisut/pdf/11_12_08_Tutkimuskatsauksia_4_Helin.pdf s28

Kommenteringen är stängd.