Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad,Trafik

Metro: Point of no return

12 jul , 2012, 10.02 Tommy Pohjola

 

Det är två saker som står helt stilla i juli. Den ena är besväret som forskaren Ilkka Levä gjort och den andra utredningen om metrons transportkapacitet som direktionen för Helsingfors stads trafikverk HST krävde att skulle göras.

Förstnämnda handlar om den offentliga upphandlingen som nu beräknas kosta skattebetalarna 250 miljoner euro (nästan en miljard när Esbo räknas med). Som vi minns knyckte den komplicerade affären med Siemens plötsligt framåt i maj-juni igen. På ett dygn var parterna överens om att bråka efteråt samt en direktupphandling värd ytterligare några tiotals miljoner.

Ilkka Leväs besvär, däremot. Den är inlämnad den 25 juni och behandlas i augusti. Det är inte så bråttom med den.

Utredningen om transportkapaciteten hänger ihop med debatten om perronglängderna i Esbo. Nu byggs stationerna modell kort men det smarta skulle ändå kanske vara att med tanke på framtiden bygga modell lång. Så att längre tåg får plats.

I går meddelade Västmetrobolaget att ungefär hälften av tunnlarna och mer än hälften av stationerna är klara i Esbo. Därmed är det onödigt att nu längre tjafsa om perronglängder. (En ny kapacitetutredning beställdes och gjordes faktiskt hastigt och lustigt. Den är signerad hovleverantören Strafica – konsulten som HST-direktionen uttryckligen ville undvika.)

För protokollet: Enligt Västmetrobolaget skulle det kosta 150 miljoner euro extra att förlänga stationerna i Esbo samtidigt som hela projektet skulle försenas med två år. Dessutom skulle man under tiden tvingas betala ränta för hela metrobygget och den räntan är fem procent.

Flera källor säger till mej att den rätta siffran är närmare 50 miljoner euro. Ett kast på hundra miljoner skatteeuro, alltså! Och vad räntan gäller är det allmänt känt att investeringsbanker lånar pengar till den offentliga sektorn med 1,5 procents ränta.

Jag frågade en Esbopolitiker varför beslutsfattarna i Esbo inte verkar bry sig trots att det finns så uppenbara tecken på en stor blåsning? Svaret var att ingen orkar bry sig längre, nästa ärende!

Kommenteringen är stängd.