Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad,Trafik

Vem vågar tänka högt cykel?

7 jul , 2012, 15.24 Tommy Pohjola

 

Nya Monocle konstaterar fakta. Hälften av de arbetande i Köpenhamn cyklar till och från jobbet. Motsvarande siffra i Helsingfors är åtta procent. Målet är att öka andelen till femton procent år 2020. Jag tycker inte att det är särskilt ambitiöst. Realistiskt kanske men inte ambitiöst.

Jag har på kort tid lärt mig älska Banan, cykelvägen som är lite mer och förbinder södra stadsdelarna med centrum. I havsändan av den gamla järnvägen finns nu en basketplan och pingisbord. Ändå fogar jag mig till kollegan som inte riktigt kan förstå det glädjefnatt som den här dryga kilometern cykelväg orsakat hos så många. Banan är enastående endast i Helsingfors. I städer där invånare och beslutsfattare verkligen byggt samhället mer på fotgängares och cyklisters än bilisters villkor är ”Banor” självklarheter.

Jag cyklade precis i Gräsviken och fick punktering. Sånt händer, tänkte jag. Tills jag hittade ett stift i bakdäcket. Knappast en tillfällighet då även den här tidnigen de senaste åren skrivit om dåren eller dårarna som systematiskt lägger ut stiftmattor i stadsdelen. Tack, snilleblixten, vem du än är.

Femton procent. Femton! År 2020! När jag tänker efter är det ett skämt. Åtminstone borde vi i så fall tala om nästa år.

I höst är det kommunalval. Vem törs tänka högt cykel?

,

5 kommentarer

 1. Basse skriver:

  Jag hör till dem som har drabbats av det där glädjefnattet. Men åtminstone i mitt fall handlar det mer om en känsla av att det äntligen börjar hända något på cykelfronten. Av att man som cyklist äntligen börjar få erkännande och inte bara ses som ett jobbigt trafikhinder för bilister. Men det är klart att Banan bara är en början, så ett cykelval passar mig alldeles utmärkt. Visst lovar väl Parkvakten att följa upp kommunalvalskampanjen ur den här synvinkeln?

 2. Kerstin skriver:

  Och framförallt är det ju konstigt att de som verkligen cyklar till jobbet nästan alla slutar så fort den första snön kommer!

 3. Tommy skriver:

  Pölse… procent, hahaa. Kanske tydligare nu?

 4. Pölse skriver:

  Bara 8 som cyklar till jobbet i helsingfors? Det var mycket färre än jag trodde!

 5. Smörrebröd skriver:

  Jag slår vad om att helsingforsarna åker mer skidor än köpenhamnarna! Och de försöker knappast ens komma ifatt oss. Så det är jämt spel, vardera landet satsar på det som passar klimatet.

Kommenteringen är stängd.