Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Politik,Stad,Trafik

Metro: Snabba beslut och snabba beslut

28 jun , 2012, 20.52 Tommy Pohjola

 

Vi har ingen kommunal demokrati. Vi har kommunal korruption. Det sade en pensionerad polis till mej i dag. Det är inte vilken som helst polis. Kriminalinspektören ifråga burade in tjänstemän och politiker under Unto Valtanens tid. Googla gärna den här Valtanen. Polisen har också uppenbart bred erfarenhet av utredningar kring affärerna i byggbranschen.

Det enda som förändrats på 30-40 år är namnet på byggfirmorna och snacket i fullmäktige om större öppenhet, verkar det som.

Vi diskuterade länge begreppet ”skälig tid”. Alltså hur länge måste man vänta på ett myndigetsbeslut? Två veckor? Två månader? Det är ont om prejudikat.

Som jag berättat har forskaren Ilkka Levä krävt rättelse i metroaffären. Kort sagt menar han att automatiseringen av Helsingforsmetron borde stoppas. Så hur länge ska han vänta på svar? Besväret lämnades in på måndagen.

Helsingfors stads trafikverk HST har den här månaden visat att det är kapabelt till otroligt snabba beslut i ärenden som handlar om flera tiotals miljoner euro och är mycket komplexa. På några dagar faktiskt. Så gick det ju med den nya metrodepån (som jag skriver om i fredagens tidning) och avtalet om att fortsätta samarbetet med Siemens.

Då borde väl Ilkka Levä få ett genomarbetat svar på lika kort tid, eller hur?

Kommenteringen är stängd.