Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Politik,Stad

Hoppet är inte ute!

5 jun , 2012, 12.21 Tommy Pohjola

 

Mia Haglund ringde. Hon hade läst måndagens artikel om Sandudds gamla kafébyggnad. Som jag berättade är förfallet svårt och såväl tjänstemän som politiker har sträckt upp händerna: Huset ska väck. Men nu finns ju lite hopp igen. Dels är det Tölösällskapets initiativ som bygger bl.a. på en blivande arkitekts slutarbete och där renoveringsnotan går på kring miljonen, dels är det den fort växande Tölö-rörelsens insats för ett omfattande talkoarbete.

Allt det här är så mycket att varken Lokalcentralen eller Fastighetsnämnden kan släppa bulldozern fri utan en ny funderare.

I morse cyklade jag tillbaka till Sandstrandspaviljongen där jag träffade en optimistisk Mia Haglund. Hon hade precis intervjuats av Yle och passade nu på att snygga till blommorna som folk hämtade dit på söndagen (se Tölö-rörelsens pressmeddelande här nedan).

En del blommor och vaser vittnade om en begravning. Men det är det väl inte frågan om, eller hur Helsingfors stad?

 

Pressmeddelande 01.06.2012

SANDSTRANDS PAVILJONG BLOMMAR
Inom kort avgörs ödet för Sandstrandens paviljong. Stadens lokalcentral tar då ställning till Töölö-samfundets erbjudande att hyra lokalen. Alternativet är att under sommaren riva paviljongen som designades av stadsarkitekten Gunnar Taucher år 1930. Töölö-samfundet, som kämpat i åratal för att bevara paviljongen, vill restaurera byggnaden för att användas som ett gemensamt invånarutrymme. Några företagare har visat intresse för att investera i projektet.

Tölö-rörelsen uppmanar alla att ta ställning för att bevara paviljongen och delta i evenemanget “Paviljongen blommar”. Invånarna dekorerar paviljongen med blommor för att visa sin respekt för den gamla byggnaden och sitt hopp om att paviljongen åter en gång skall blomstra. Evenemanget pågår i en vecka och inleds söndagen 3.6. kl 15 då aktiva från Tölö-rörelsen hämtar de första blommorna.

Töölö-rörelsen godtar inte stadens beslut att lämna paviljongen åt sitt öde, tills huset är så rutten att det inte finns något annat val än att riva den värdefulla gamla träbyggnaden. Arkitekt Ville Ylönen har i sitt diplomarbete utarbetat en plan om hur byggnaden kunde restaureras (http://www.villey.net/MSc_thesis_Ville_Ylonen.pdf) till ett allaktivitetsutrymme. Nu kräver Töölö-rörelsen att staden överlåter paviljongen till invånarnas bruk!

Mer information:
Töölö-rörelsen:
Mia Haglund, 050 563 7758, mia.m.haglund@gmail.com (sve)
Arto Sivonen, 050 389 4644, arto@mandag.fi
Hannele Voutilainen, 040 588 6807, hannele.voutilainen@edu.hel.fi

, ,

Kommenteringen är stängd.