Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Helsingfors,Stad,Trafik

Avgörande vecka

18 mar , 2012, 09.48 Tommy Pohjola

 

På torsdag ska direktionen för Helsingfors stads trafikverk (HST) fatta beslut om hur man går vidare med automatiseringen av metron. Föredragningslistan för tisdagens extra förberedande möte ligger ute nu. Några framsteg verkar inte ha gjorts. HST och Siemens har inga nya överenskommelser. Vad betyder det?

Anbudstävlan, offertrundor och mangel i direktioner, nämnder, stadsstyrelsen och fullmäktige. Pinsam omtagning.

Jag väntar på snigelposten. Snigelposten hämtar till mej från stadens arkiv en rapport som gjordes för fem sex år sedan och som, enligt folk som läst den, pekar på exakt de problem som nu realiserats. Riskbedömningen som ”glömts bort” kan ge soppan en extra krydda men ändrar egentligen inte på den stora bilden.

Under projektets snart tioåriga historia har beslutsfattare kommit och gått. Omsättningen har varit stor i direktionen, som var en nämnd innan HST förvandlades till ett affärsverk, och på hösten tvingas ett tredje fullmäktige diskutera Helsingforsmetrons modernisering. Under sådana omständigheter kommer granskning, uppföljning och alternativa lösningar på undantag.

Ryktena om en fullständig skärning dels mellan metrobyrån vid HST och bolagets ledning och dels mellan politikerna i direktionen är många men svåra att kontrollera så läng ingen sjunger ut. En deep throat efterlyses! Det är likadant med Siemensförhandlingarna som gäller närmare 200 miljoner euro skattepengar.

Nu när skiten är så att säga i fläkten förlöjligas kritikerna. Det är alltid lätt att vara efterklok, problemen gick inte att förutse osv. Var inte så himla dystra, nu lämnar vi det här bakom oss och går vidare, sägs det. Trist faktum är att det finns en lång rad varningar i facit. Svart på vitt. Betyder det ingenting?

Metronostalgi Yle-arkivet

20120318-094721.jpg

Kommenteringen är stängd.