Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Grankulla,Helsingfors,Politik,Sibbo,Stad,Vanda

Del 478: Nej nej nej

8 feb , 2012, 15.37 Tommy Pohjola

 

Talade precis i telefon med Nils Torvalds och Stig Kankkonen. Sfp:arna, och alla vi i Helsingforsregionen som har svenska som modersmål, har orsak att fundera på den nya kommunkartan. Min före detta kollega Johanna Westman skriver om utmaningarna här. Det här är Sfp:s kris, som Torvalds uttrycker det.

annat håll föreslår Osmo Soininvaara (Gröna) att huvudstadsregionens nya storkommun ska heta Storsibbo. Alltså att Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Sibbo ska heta Storsibbo. Argumenten är snabbt tittat alldeles goda och namnet  mer sympatiskt än kommunslukerskan Helsingfors. Men Storsibbo flygplats? Hm…

Naturligtvis blir det inget av detta. ”Centern skulle kunna stöda den här modellen men motsätter sig energiskt och okritiskt precis allt inför kommunvalet”, skriver Soininvaara.

ps. Till slut lite språk. Fick ett mejl av stadshusets övertranslator som jag säkert kan lägga ut här. Han hade läst dagens metrouppslag:

Hej Tommy!

Jag vill göra dig uppmärksam på att det inte är lämpligt att tala om Trafikverket när man avser Helsingfors stads trafikverk. Det finns ju numera en statlig myndighet som heter Trafikverket, på finska Liikennevirasto. Det kommunala trafikverket har det föga mediesexiga namnet Affärsverket Helsingfors stads trafikverk. I instruktionen står det att ”Affärsverket använder namnet HST i sin verksamhet”. Det är lite olyckligt att de svenska namnen ska vara så lika, men för att det inte ska bli missförstånd går det kanske att använda uttryck som ”Helsingfors stads trafikverk HST”, ”stadens trafikverk”, eller enbart ”HST” i löpande text.

Med vänlig hälsning,

Stefan Djupsjö

övertranslator”

Kommenteringen är stängd.