Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Folk,Helsingfors,Miljö,Politik,Stad

Kan nån selittä?

14 Dec , 2011, 10.58 Tommy Pohjola

 

Brödkö i Berghäll. Bilden togs för fem år sedan. Läget har inte blivit bättre.

Den där skolreformen. Vad är juttun med att flytta årskurserna 5–6 från lågstadieskolorna till högstadium? Kan nån förklara så schacket förstår exakt vad det är som blir bättre och hur mycket man sparar? För det är väl nån sorts sparåtgärd.

Samtidigt, fyrk finns. Eller finns det? Läser i Länsiväylä att många Esboungdomar skiter i fotisträningar, flöjttimmar eller vad det nu är för hobbyer man har därför att mamma och pappa ska ha råd att köpa mat åt familjen. Ska en tolvåring måsta funtscha på sånt?

Läser i Helsingin Uutiset att morsan och farsan stjäl leksaker och till och med julmat från butiken därför att de inte har pengar.

Nyheter från äldreomsorgen: Kissblöjor som ska vägas innan de byts…

Och utanför Heikki Hurstis lafka i Berghäll – där är köerna längre än någonsin. Visste ni att år 2010 var temaåret då fattigdomen skulle stoppas.? Nähäpp. Inte jag heller.

2 kommentarer

  1. Tommy Pohjola skriver:

    Så där är det. Verkligheten blir inte mindre trist för att vi vet hur det är. I dagens Iltis läser jag om Ossi Heinonen, 61 år, som tog en sen kvällspromenad och hittade en liten flicka på vägen. Genomfrusen och rädd, förstås. Det visade sig att hon bara lämnats ensam hemma. Igen och sådärbara.

  2. Marcus skriver:

    Finländarna är i en allt mer olik situation redan på basen av hemmort. Alla som bor i huvudstadsregionen vet också att man lätt tänker annorlunda om folk som bor i Brunsan eller Gårdsbacka. Varför? För att det delvis stämmer och för att omgivningen påverkar alla människor mer än vi tror.

    Fattigdomen har ju alltid existerat i Finland. Den byter bara form, tid och plats.

Kommenteringen är stängd.