Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Folk,Politik,Trafik

Märkligt möte i Esbo

14 Nov , 2011, 19.15 Tommy Pohjola

 

Ibland blir det bara så konstigt. Som i går när Esbofullmäktige först och utan egentlig debatt förkastade gudarna vet hur mångte förslaget att sluta bygga Västmetron och en stund senare grälade länge och högljutt om bristen på vettiga vänorter.

Kurt Bymans (Sannf/ob) problem är att han så lätt är – som ungdomen säger – off topic. I motsats till den kollektivtrafikform som han så piggt motsätter sig går det inte riktigt som på räls när Byman tar till ordet. Jag är nu ingen expert på just Esbobiten av metrobygget men om det stämmer att projektet 2011 är något annat än 2008 då det senast presenterades i Esbos stadsfullmäktige, och lokalpolitikerna inte informerats, och Kurt Byman viftas bort för att han är Kurt Byman så är något grundligt fel.

Byman tvingades avbryta sitt anförande två gånger på grund av fem minuters-regeln och på nytt be om ordet, som han sedan fick. Men under den knappa 20 minuter han sammanlagt hann tala innan ordförande Jyrki Kasvi (Gröna) irriterat avbröt behandlades ungefär allt som ens vagt ansluter till ämnet. Esbos budgetunderskott till exempel. Och det liksom gör att folk i salen som har lätt att skifta fokus alldeles säkert också gör det. Synd. Fler borde ha ögonen på den förarlösa metron och kanske särskilt Västmetron.

Vänorterna, då. Vadfan var det? Seppo Huhta (Sannf) anser att Esbo borde göra mera för att skaffa vänorter. Och de ska helst vara på ”samma nivå” som Esbo. Applåder. Gillades.

– Esbo är landets andra största stad. Då ska våra vänorter också vara stora städer och inga små byar, dundrade Huhta.

Stadsstyrelsen har noterat förslaget och that’s it. Några konkreta åtgärder för att i snabb takt hitta nya utländska kompisar görs inte. När ingen av de stora partiernas ledamöter stödde Huhtas förslag gick han skitförbannad upp till talarstolen igen och sade att ”nog är det märkligt att ni tiger här men i festtal gärna pratar om vikten av internationella kontakter”.

Titta på måndagens möte, klicka här.

, , ,

Kommenteringen är stängd.