Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Stad

Mindre än en minut

20 sep , 2011, 16.26 Tommy Pohjola

 

Sekunderna efter att de första rapporterna från tingsrätten nått redaktionernas webbplatser var debatten i gång. Där är det många likhetstecken mellan brott, straff och etnisk bakgrund. Denna iver att förklara allt med hur någon ser ut eller var någon kommer ifrån? Vad fan.

En sak vill jag lyfta fram, som kanske inte framgått tillräckligt tydligt hos oss eller i andra medier. Det är det där äkta paret från Jalasjärvi som i början på februari avrundade ett trevligt restaurangbesök i Helsingfors med en promenad. Vägen gick bl.a. genom Elielplatsen. De blev vittne till övervåldet mot busschauffören.

I går på måndagen lämnade de sitt lilla barn hos svärmor i Jämsä och körde ner till Helsingfors. Efter en natt på hotell kallade tingsrätten i Helsingfors. Vittnesmålen var samlade, knivskarpa och – över på några minuter.

Jalasjärvi-Helsingfors tur-retur är 800 kilometer. Hatten av.

Hatten av också därför att den här mannen och kvinnan ingrep på Elielplatsen. De hann inte avbryta misshandeln, och därmed kanske förhindra den där ödesdigra sista sparken, för alltsammans var över på en halv minut. Mannen hann fram samtidigt som chauffören segnade ned och gav honom första hjälpen. Frun hjälpte till och ringde larmcentralen. Tillsammans med ambulanspersonalen kan de ha räddat livet på busschauffören.

Gärningsmännen (de har erkänt) greps av polis på M-tåget. Paret identifierade gärningsmännen direkt där på Elielplatsen.

Per telefon hördes ytterligare ett vittne. En kvinna som varit på bio och hade vägarna förbi Elielplatsen. Också hon var samlad och skärpt i detaljerna. Skillnaden var den att hon såg båda pojkarna sparka och slå. Äkta paret från Jalasjärvi såg både 17- och 18-åringen slå men bara den ena sparka.

Det var fullt med folk i sal 104. Många journalister förstås men också anhöriga. Frånsett vem som har sparkat är händelseförloppet klarlagt. Busschaufförens sjukjournal däremot, den kommer att få nya tråkiga sidor.

Chauffören har familj, fru och han är pappa till en liten pojke. Chauffören och jag växlade några ord efter rättegången, också om småbarn och hur otroligt kul det är att få se de där första stapplande stegen och höra de första orden. Jag hoppas att familjen ger Mikael Segercrantz styrka.

, , ,

En kommentar

  1. Kuittsa skriver:

    Försökte fortsätta kommentera på ”Nyheter för alla” men istället för kommentarsfält var det en mycket enträgen blinkande fråga om trianglar. Är dessa linjer och trianglar någon sorts reklam eller har jag drabbats av ett virus på min dator? Så till min kommentar.
    Vad jag menade med min ursprungliga kommentar i ”Nyheter för alla” har Mats Skogkär klätt i ord med sin artikel ”Största möjliga tystnad” i Sydsvenskan. Kan inte konstatera annat än att jag håller med Skogkär att ibland blir det problematiskt.

    http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/matsskogkar/article1549851/Storsta-mojliga-tystnad.html

Kommenteringen är stängd.