Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Folk,Grankulla,Helsingfors,Kyrkslätt,Politik,Sibbo,Stad,Vanda

Ett jobb för mommo och faffa

23 aug , 2011, 18.41 Tommy Pohjola

 

Det har sagts mycket och en hel del förnuftigt om Helsingfors i sommar. En tanke som slog mig är att det är så otroligt polariserat nu. Det som är bra, framförallt invånarnas engagemang för att arrangera kvartersfester, musikfestivaler och restaurangdagar är sanslöst fint. Det som är dåligt, exempelvis skräpandet, våldet i kollektivtrafiken, felparkeringen och byråkratin som föregår många av de tidigare nämna evenemangen (och gnället efteråt) är på motsvarande sätt riktigt trist.

Tråkigt är också att skolstarten varje år måste föregås av en helt sjuk trafiksäkerhetskampanj. Under några veckor i augusti ska man köra försiktigare än någonsin. Alla klarar inte av det ens under denna korta period. Knattarna är i livsfara. Men då tänker jag så här – de där trafikdirigenterna i gula och orange västar, som står där i de farligaste korsningarna och tryggar de allra första skoldagarna – varför kan de inte finnas där under hela skolåret? För att det skulle kosta för mycket? Vad kostar en trasig höft, brutna ben? Finns det en prislapp på vettskrämda småbarn och föräldrar?

Det är många i samhället som saknar förnuftig verksamhet i vardagen. Dårarna som klubbar busschaufförer eller som gjort det till sin livsuppgift att undvika skräpkorgarna är en grupp. Det finns andra. Jag tänker på mommo och moffa, fammo och faffa. Alldeles säkert skulle det bland dem finnas intresse för en sorts neighboroughood watch. Några timmar på förmiddagen och några på eftermiddagen. Många bor långt i från barnbarnen men inte alla. Kanske tillräckligt många far- och morföräldrar finns så nära barnbarnens skola att skolan, föreningen Hem och Skola eller motsvarande kunde organisera ett joursystem? Klart att folk ska ha betalt också. Om vi anser att det här är viktigt, vilket det är, kan det inte vara omöjligt att få understöd från staden och/eller staten till utbildning, utrustning, löner och vad det nu kan vara. Vi får trygghet, trafikvett och så helt säkert en gnutta av det där ordspråket om att det tar en hel by för att uppfostra…

,

Kommenteringen är stängd.