Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Politik,Stad

Regelboken och Rönnbacka

23 apr , 2011, 06.00 Tommy Pohjola

 

Större insyn, öppenhet, närdemokrati och annat som sorterar under rubriken god förvaltningssed. Sådär har det låtit de senaste åren när lokalpolitiker och tjänstemän grubblat över beslutsapparatens utmaningar.  Och en hel del har faktiskt blivit bättre. Till exempel så är beslutsunderlag och protokoll lättillgängliga på nätet och Helsingfors och Esbo direktsänder i teve från fullmäktigesalarna. Invånarkvällarna är numera ständiga inslag i olika processer osv osv och som journalist är man förstås glad över att så många politiker och tjänstemän ställer upp på intervjuer och berättar hur de tänkt.

Men alltid blir det inte klockrent.

Grälet om kaffebilen skulle kanske ha lagts till handlingarna om inte tjänstemannen som förbjudit verksamheten motiverat beslutet bland annat med att kärran upptar en parkeringsplats. Att politikerna snabbt som fan återtagit detta märkliga nej och beviljat näringstillstånd är bevis på viss förnuft och mediernas, även de sociala mediernas inflytande. Stor artikel i Hesari och tusentals Facebookvänner hjälper.

I Rönnbacka är invånarna bekymrade över helt andra vätskor. Det förstår man. Några hundra ton målfärg är brandfarliga kemikalier som man ogärna har i närheten av villaområden, radhuslängor, daghem, flervåningshus och skolor. Ifrågavarande företags ansökan att bygga om en lagerbyggnad till färgdepå har behandlats och beviljats. Allt verkar har gått rätt till. Läs hela beslutet här.

När jag ringde upp miljö- och säkerhetsinspektörer och frågade – efterklokt, förstås – att skulle det nu ändå inte ha varit helt smart att arrangera en invånarträff för att räta ut frågetecken var svaret njaanej, för ingen paragraf kräver det.

Bara en sådan sak att en lekman har svårt att i dokumenten se de gradskillnader som inspektörerna betonar att finns mellan olika kemikalier och som sist och slutligen lett till ett för det ansökande företaget positivt beslut i Rönnbacka.

Farlig och farlig, giftig och giftig. Raketbränsle och nagellack, Aerosoler och napalm. Vad är nu sedan vad?  Detta kunde experterna genast och på eget initiativ ha kunnat tala om för invånarna.

Nu var det i stället en liten annons i tidningen och mycket oro i kvarteren, kan jag berätta efter ett besök i krigszonen. Säkert delvis på grund av ovissheten följer nu en obligatorisk besvärsprocess i Förvaltningsdomstolen.

Läs artikeln om Rönnbacka i dagens Hbl!

ps. Husbolagen valde att inte lämna in något besvär. Boendeföreningen Pihlajamäkiseura gör det.

,

Kommenteringen är stängd.