Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Helsingfors,Miljö,Stad

Let the music play

3 apr , 2011, 17.13 Tommy Pohjola

 

Tölöviken är en myrstack. Nu går det inte en dag utan att något samhälleligt problem i Helsingfors är förknippat med området. I veckan var det liv om tomten som Aaltouniversitetet kan få nästan till skänks samtidigt som tystnaden kring centrumbiblioteket fortsätter att vara totalt. Exakt var ska det stå, hur ska det se ut och hur var det nu med Guggenheimprojektet – är det väck från bibban? Hoo vet.

Nu har arrangören för Konstens natt bestämt att partyna i Tölöviken är slut. Ungdomarna super för hårt och slåss för mycket. Polisen kommer inte fram i folkmassan. Och tänk på konstnärerna, hur skoj är det att måla med akvareller eller jazzdansa när det är mest dårar och fyllon runtomkring en? Ingen ironi här inte.

I dag berättar Hesari också att Musikhuset absolut inte fick sticka ut när ritningarna recenserades 1999. Orsaken var grannen. Steven Holls Kiasma hatades av så många att tävlingsjuryn hickade till, berättar musikhusets VD Helena Hiilivirta som då satt med och bestämde.

Jag vet inte.

Jag tycker att Musikhuset uttryckligen sticker ut och det är kanske ingen dålig sak. Det är ganska lite som sticker ut i den här staden, ju. Men fasaden är ett frågetecken. Tål beläggningen våra vindar?

Yli vuosikymmen sitten Musiikkitalon suunnittelukilpailun tuomaristo halusi talon, joka ei ärsyttäisi ketään eikä synnyttäisi Steven Hollin Kiasman kaltaisia riitoja.

Raadissa istunut Musiikkitalon nykyinen johtaja Helena Hiilivirta muistelee, että ehdotus voitti, koska se ”eheyttää kaupunkikuvaa, vino puistokansi ratkaisee korkeuseron Mannerheimintielle ja suunnitelma antoi parhaat lähtökohdat sisätilojen jaolle”. – Helsingin Sanomat sö 3.4.2011

Läs också: Stor tilltro till nya väggar

Kommenteringen är stängd.