Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Esbo,Folk,Grankulla,Helsingfors,Kyrkslätt,Miljö,Politik,Sibbo,Stad,Vanda

Ja, varför i Tölöviken?

31 mar , 2011, 16.05 Tommy Pohjola

 

Aaltouniversitet kör över Centrumbiblioteket?

OK det var färre än 20 medborgare och fyra journalister som dök upp på metropoldebatten i riksdagens infocentrum i dag. Och i sanningens namn framkom inget nytt. Men jag satt nu en dryg timme och lyssnade och bra var det. För någonstans ungefär halvvägs, när ögonlocken tyngs av thaibuffén och de där några solstrålarna som lyser upp dammkorn i kabinettluften, kom den där ena meningen som man behöver för att låta knackorvsfingrarna trycka ned tangenterna.

Vem bor i Tölöviken?

Tyvärr minns jag inte namnet på debattören (på grund av paltkoma?) men poängen var att han ifrågasatte placeringen av Centrumbiblioteket. Tänk efter. Är inte bibliotek exempel på samhällsinstitutioner som ska finnas nära hemmet? Inte många kråkor som bor i Tölöviken där vid musikhuset. Tillbaka på redaktionen lät mothuggen inte vänta på sig. Visst, huvudbiblioteket ligger i Böle – vem fasiken bor dääääär, då?

Och hur hängde det här ihop med diskussionen om Helsingforsregionen? Jo, det grälet – för det är ett gräl – handlar om hur just sån här närservice ska ordnas: Dagis, skolor, hälsovårdscentraler och bibbor. Risken är att allt större enheter förläggs allt längre från folks hemkvarter. Och hur mycket sparar man då?

Men nu verkar ju placeringsproblemet vara ur världen. Största delen av tomten som vikts för centrumbibban och ett allaktivitetshus kan reserveras för Aaltouniversitetet, skriver Helsingin Sanomat. Tidningens källa är stadsplaneringskontoret.

, , , ,

Kommenteringen är stängd.