Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Politik

Vem bryr sig?

1 feb , 2011, 15.09 Tommy Pohjola

 

Besviken. Bostadsminister Jan Vapaavuori slog huvudet i väggen med resten av Helsingforsfullmäktige.

Who gives a shit anyway? Och så spottar man och går vidare. Så ser det ut på film när huvudrollsinnehavaren inte får som han vill. Ungefär så har också en del krönikörer sammanfattat gårdagens ”historiska fullmäktigemöten” i Helsingfors och Vanda. Det är bara att googla.

Lite synd är det att debatten i fullmäktige och i medierna så starkt kom att handla om sammanslagning, som ju skulle vara en möjlig – obs! möjlig – följd av en rapport med tillräckligt många och tillräckligt tunga fördelar jämfört med nackdelarna. Som jag skrev i går arbetar starka krafter i kulisserna vidare. Det är inte långt från stadshuset i Helsingfors till bostadsminister Jan Vapaavuoris (Saml) kontor och vidare raka vägen till regeringens hårda kärna. Att kommunministern Tölli (C) officiellt är emot fusioner och statsministern Kiviniemi (C) håller med är kanske bara taktik. Staten kan tillsätta en utredningsman och gör det sannolikt i något skede eftersom ”metropolen” ingår i regeringsprogrammet. Men först måste dammet lägga sig lite.

Under tiden kan man stå en valfri morgon på Brändö- eller Drumsöbron och se på alla bilarna och bussarna som susar in mot centrum. Sedan kan man ta en halv eftermiddag och åka kollektivt i Esbo eller Vanda. Man kommer nödvändigtvis inte så långt och så fort. Och varför är bostäderna överallt i huvudstadsregionen så förbannat dyra, dagisarna och skolorna stora produktionsanläggningar och sjukvården något som hägrar i horisonten?

Det var förresten Sfp:s motförslag som förlorade i Helsingforsfullmäktige på måndagskvällen. Bland annat detta sade gruppordförande Nils Torvalds:

Utmaningarna som har att göra med trafik, boende och markplanering är frågor som inte kan lösas med en fusion mellan Helsingfors och Vanda, utan förutsätter att hela huvudstadsregionen är med.

Om måndagens debatter inte förde med sig annat gott så är det i alla fall många i Helsingforsfullmäktige och även i Vanda som nu på fullt allvar talar om stadsdelsfullmäktigen. Kan de vara en väg till bättre service och mera demokrati? I Malmö ser det ut så här.

Syftet med stadsdelarna är att utveckla och stärka den lokala demokratin och därmed öka dina möjligheter som medborgare att påverka förhållandena i ditt eget område.

Varje stadsdel styrs av en politisk nämnd kallad stadsdelsfullmäktige, som utgör kommunal nämnd enligt kommunallagen. Sammanträdena är öppna för allmänheten, med undantag av vissa sekretessärenden. Läs mer om ditt eget fullmäktige genom att välja den stadsdel du bor i vänstermenyn.

Arbetet med att genomföra de fattade besluten och erbjuda service till medborgarna sköts av stadsdelsförvaltningarna.

Nyheterna från Helsingfors och Vanda togs säkert emot med lättnad i Esbo som konsekvent tackat nej till alla frierier från huvudstaden. Men nu har Esbofullmäktige fått en ny ordförande, Jyrki Kasvi (Grön). Så här svarar han på sin hemsida på frågan om man borde slå ihop huvudstadsregionens städer:

Kyllä, kunhan samalla perustetaan laajat valtaoikeudet omaavat kaupunginosavaltuustot.

Partikollegan i Helsingfors Kimmo Helistö bloggar i samma spår:

Ainakin Helsinki on kovin virkamiesvaltainen ja liian usein valtuustokin tuntuu vain kumileimasimelta päätöksille, jotka ovat tehty “jossain muualla”. Jos valtuutetuilla ei ole valtaa, ei asukkailla ole sitä senkään vertaan. Milloin Helsingissä on jotain asiaa kysytty todella kaupunkilaisilta? Asukastapaamiset erilaisten asioiden yhteydessä muodostuvat riitelytilaisuuksiksi asukkaiden ja virkamiesten välille – ja paikallispoliitikot luovivat jossain siinä välissä.

Jösses. Om det där är sant finns all orsak att börja bry sig. Börja med att kolla vad din lokalpolitiker sysslar med.

ps. Det gjordes runt 70 inlägg i Helsingforsfullmäktige på måndag kväll. Debatten direktsändes på Helsinki Kanava. Om du vill veta vad din politiker sade kan du kolla här. Välj ”historia” och ärende nummer 3 i fliken till höger. Klicka på politikerns namn.

, , ,

Kommenteringen är stängd.