Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Normaalit ruokajuomat

16 Dec , 2010, 11.05 Tommy Pohjola

 

Nu när garanterat helnyktra jultomtar söker jobb är det också läge att fundera på Helsingfors stads förhållande till de ädla dryckerna. Dels för att politiker och tjänstemän just nu snackar ihop sig om ett alkoholprogram som åtminstone medför att alkoholreklamen försvinner från gatubilden, dels för att all smuts om den så kallade tiggararbetsgruppens Fact Finding Mission på Balkan ännu inte kommit fram.

Allt kretsar kring finskans begrepp ”normaalit ruokajuomat”. Försöken att skapa ett standardmått för vad som ingår i en finländares måltidsdrycker har fram till nu stupat på den allmänt omfattade uppfattningen att det inte kan betyda annat än en helfylla. Så är det förstås inte alltid i verkligheten. Affärsmän, tjänstemän, politiker och helt vanligt folk känner sina egna gränser och vet vad som är socialt acceptabelt i varje given situation.

Fast inte alla, då.

Helsingfors stads säkerhetschef, som redan sagt upp sig, har fyllt på sin ursprungliga rapport om händelserna i Rumänien. Han skriver om torsdagen den 18 november:

Lounaalla nautin pullon olutta ja lähetystön päivällisellä siihen kuuluvat ruokajuomat.

Säkerhetschefen berättar inte exakt hur många ransonerna var. Kanske var det bara ett glas vin. Låt oss ändå för diskussionens skull ta ett exempel som inte är helt gripet ur luften. ”Måltidsdryckerna” börjar med en lätt salongsberusning (lunchen!) som tar skruv av aperitiverna och euforin ökar av öl och vin och några avrundande calvados innan det är dags med G&T. I det här skedet har small talken övergått i ett för många många finländare bekant katatoniskt läge. Följande dag konstaterar man lugnt att det bara var ”normaalit ruokajuomat” och så var det med den saken.

Man liksom förstår att staden har ett semantiskt och praktiskt problem. Och nu ska det lösas utan att man stöter bort gäster och turister från Mellaneuropa. Åtgärdsprogrammet för ansvarsfullt alkoholdrickande behandlas i nästan alla nämnder. I t.ex. tekniska nämndens utlåtande konstateras att staden inte kan satsa på och göra reklam för kulinaristiska upplevelser och samtidgt strypa ölkranarna på officiella bjudningar. Alkoholfritt går bort, alltså. Men, säger nämnden, ”det ska alltid finnas alkoholfria alternativ”.

Etik och moralpanik. Bilden utåt. Skattepengar. Ansvar.

I morgon fredag äter lokalreportrarna jullunch med överborgmästare Jussi Pajunen. Så vi får väl se. Kolla hur situationen kanske eskalerar genom att följa Parkvakten på Twitter!

Kommenteringen är stängd.