Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Okategoriserad

Det får man hoppas, jo

26 Nov , 2009, 12.08 Tommy Pohjola

 

HBL 23.7.2009

Det är fel att jämföra militärutgifter med biblioteksanslag, heter det. Redan orden ”utgift” och ”anslag” ger fel vibbar liksom.

Kanske. Kanske kanske.

Så då hoppas jag att vår rubrik, ett citat, på sommarens artikel stämmer och Helsingfors och stadsborna och i förlängningen hela landet faktiskt drar ekonomisk, social och kulturell nytta av titeln World Design Capital 2012. För städerna som är med – det är ju inte bara Helsingfors utan också Esbo, Vanda, Grankulla och Lahtis – kostar festen 6 miljoner euro. Dessutom skjuter staten in 5 miljoner och så tvingas eller får nog också en hel del sponsorer dra sitt strå till stacken.

Jag vill inte vara en surpuppa men men…

I går skrev Hesari om fem nedläggingshotade filialbibliotek och stadsfullmäktige grälar, tydligen förgäves, om långvården som hotas av stora indragningar samtidigt som närståendevården är hotad. I dag stänger biblioteket i Åbo, alltså alla bibliotek, och det ska vara stängt även runt jul och nyår. Visst, det är i Åbo men ni ser vartåt det lutar.

Design mot bibiotek, design mot vård.

Fast så är det ju inte Aaltovaser och snygga kastruller och trendiga neonljus som avses utan vår vardag. Juryn valde Helsingfors till designhufvudstad för att här pågår eller startas stora intressanta byggprojekt. Stränder blir boende och hamnar förvandlas till bostadskvarter. Sånt är känsligt. För att det ska bli bra kan man inte i dag bygga som i Svetogorsk på 1970-talet.

Så vi hoppas att ”Designsatsningen” verkligen ”är värd pengarna”.

Läs gårdagens Hbl-artikel här.

Kommenteringen är stängd.