Tommy Pohjola ser allt, hör allt, vet allt.

Folk,Trafik

Men de som ger bussen långfingret då?

12 okt , 2009, 11.03 Tommy Pohjola

 
Boendeparkering

Från 36 till 100 euro. Helsingfors stad "justerar".

Det är femton år sedan boendeparkeringen senast sågs över så kanske det var dags då.

Som Hbl skriver på nyhetsplats blir boendeparkeringen 178 procent dyrare nästa år. Det beslöt politikerna på söndagen. Samtidigt verkar det väldigt svårt för beslutsfattarna att få tummen ur ni vet varifrån för att åtgärda andra, enligt många betydligt värre missförhållanden.

  • Som att parkeringsanmärkningen (även kallad boten) fortfarande är bara 40 eller 50 euro oavsett du glömt lägga en slant i p-automaten, ställt bilen i en handikappruta eller bara rätt och slätt kört in på gräset i parken ”för att det inte finns plats någon annanstans”.
  • Som att gällande p-anmärkning är lägre än straffet för att åka snålskjuts i kollektivtrafiken.

Helt säkert är många skattebetalande helsingforsare, som helt berättigat anser att de har lika rätt att köra och äga bil som halmstråen utanför stadsgränsen, förvånade. Det är ont om parkeringsplats i centrum och stenstaden från förut: Parkeringsplatserna blir inte fler samtidigt som befintliga rutor kommer att kosta sjukt mycket mera.

Staden justerar uppåt alla sina parkeringsavgifter men den här förnyelsen drabbar hårdast helsingforsarna. Esbobor, eller vandabor kyrkslättsbor granibor…, som bidrar till trafikkaoset och p-helvetet kommer billigare undan. Varför straffas de inte för att de låter bli att utnyttja kollektivtafiken? Jag har redan hört den frågan ställas.

Kanske den här förhöjningen sätter fart på debatten om trängselavgifter?

2 kommentarer

  1. RTP skriver:

    Jag glömde ingenting, vet precis hur dyrt det är och det ska vara dyrt. Hundra euro i året för rätten att ha bilen stående utanför huset eller i nästa kvarter? Nej det är inte mycket om möjligheten att hitta en ledig ruta skulle vara större. Och den är ju större om de som inte bor i innerstan tvingas betala mera. Men det kan man ha åsikter om.

    Jag önskar att det fanns mindre tyckande och mera handling när de gäller galet ställda bilar – i parker, på trottoarer och i handikapprutor, vilket ju är poängen här ovan.

  2. M skriver:

    Hördu Tommy, har du tänkt på en sak?

    100 € per år för en parkeringsplats i Helsingfors är rena rama stölden. Trodde du att parkeringen är gratis för alla de förhatliga utbölingarna som kommer och stör dig? Nej, om man besöker centrum med bil ens en gång i veckan så betalar men ofrånkomligen mer för parkeringen.

    Det ”glömde” du visst bort, eller hur? Men ta det inte så hårt. Du är inte den enda som har för vana att ”glömma bort” saker när trafikpolitik diskuteras.

Kommenteringen är stängd.